Anonymní udání rozbouřilo hladinu poklidného Částkova. Na návštěvu se tam vydala kriminálka

ČÁSTKOV - Na hospodaření obce Částkov na Uherskohradišťsku se zaměřila pozornost hospodářských kriminalistů. V úterý potvrdil policejní mluvčí Aleš Mergental.

Policisté se hospodařením obce začali zabývat na základě udání anonyma. „Přišlo nám velmi stručné anonymní oznámení, ve kterém pisatel upozorňuje na nestandardní hospodaření obce. Oznámení nyní prověřujeme a zjišťujeme, co je na něm pravdy,“ konstatoval Mergental.

Podle policie anonym neoznačil žádnou konkrétní osobu.

Anonymní udání zřejmě souvisí s rezignací tří obecních zastupitelů, dvou nezávislých a jednoho za KDU-ČSL. Ti tvrdí, že na své funkce rezignovali uplynulý čtvrtek kvůli nekalým praktikám starosty obce Pavla Štěpančíka (nez.). O jaké konkrétní nekalé praktiky se má jednat, ale zatím odstupující zastupitelé nezveřejnili.

Starosta Částkova ale strach z hospodářské kriminálky nemá. „Než jsem se stal starostou, nikdo v obci nebyl zvyklý čerpat peníze z dotací a já se to rozhodl změnit. Reagoval jsem takřka na každou možnou výzvu a pro osm projektů jsem získal devadesátiprocentní dotaci v celkové výši téměř 10 milionů korun. A mezi lidmi, kteří na tento postup získávání peněz nebyli zvyklí, se vyrojily spekulace. Začali se ptát, kde obec na projekty vzala peníze a pomalu se obcí rozšířily fámy o různých úplatcích, nečistém toku peněz a podobně,“ reagoval starosta Částkova Štěpančík.

Více než kriminalistů se starosta obává vlastní trpělivosti. „Pro policisty mám už vše nachystané a rozhodně se nebojím. Všechny projekty nám pomáhaly vytvořit odborné firmy. Spíš se bojím, že mě lidé tak naštvou, že se dobrovolně vzdám mandátu a obec bude vystavena novým volbám, nucené správě, rozpočtovému provizoriu a podobně. To by pak mohlo být pro tak malou obec doslova likvidační,“ dodal starosta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x