VOLBY 2012: Ve Zlíně může jít letos k volbám téměř 1 400 prvovoličů

ZLÍN - Ve Zlíně bude moci k pátečním a sobotním volbám do krajského zastupitelstva dorazit celkem 63 352 oprávněných voličů. Sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Z celkového počtu možných voličů je 1381 takzvaných prvovoličů, kteří alespoň druhý den voleb dosáhnou věku nejméně 18 let a mohou jít tedy poprvé k volbám.

Do středečního odpoledne si také mohli lidé osobně požádat o vydání voličského průkazu. O jeho vydání projevilo zájem 43 lidí. „Vzhledem k častým dotazům je třeba upřesnit, že na voličský průkaz může volič, který je zapsán v seznamu voličů ve městě Zlín, volit jen v rámci volebního obvodu Zlínského kraje. Nelze volit na tento průkaz v jiných krajích,“ upřesnil Karel Švehlík, vedoucí oddělení správního odboru občansko – správních agend magistrátu.

Volič musí také ve volební místnosti prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem.

Od existence krajů se jedná již o čtvrté volby. Poslední volby se konaly v roce 2008 a účast voličů ve městě Zlín dosáhla 44,71 procenta. Byla tedy vyšší než celorepublikový průměr, který činil 40,30 procenta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x