Jarda Otevřel jede dál. Jeho pětka válí

Kdo si dnes přesně vybaví šikovného zlínského blonďáčka, hokejového útočníka Gottwaldova i Zlína, reprezentace, ale pozdějí i San Jose Sharks v NHL a osudově finského Ässätu Pori. Jaroslav Otevřel, muž, který i šestnáct let po svém těžkém zranění ve finské lize 11. dubna 1996, kdy ochrnul na značnou část těla včetně končetin, žije svým životem.

Jeho (ne) hokejová pětka jede dál. Jarda má báječnou rodinu. Záda levému křídelníkovi jistí skvělá obranná dvojice ve složení Jiří Laciga, kamarád, obětavý pomocník, rodinný přítel. Vedle něj na beku otec, obyčejný chlap, který nikdy nepřestal být Jardovi nablízku.

Dalším stěžejním důvodem, proč Jarda v životě válí i přes svůj vážný zdravotní handicap, jsou skvělí spoluhráči, vlastně skvělé spoluhráčky v útoku na nególové a nehokejové krásy tohoto světa. Dvě ženy. Manželka Martina a rodinný klenot, páťačka Terezka, snad z genů tatínka vynikající aerobička ve skupině úspěšné zlínské trenérky Andrey Višňové.

Jaroslav Otevřel, kluk z Uherského Brodu, si sáhl na piedestal hokeje, ve Zlíně i Trenčíně hrál extraligu, zkusil si reprezentaci, střelecky okusil lahůdky největší světové extratřídy v dresu San Jose Sharks v zámořské NHL, pak se mu dařilo ve Finsku. Až přišel osudný okamžik, srážka, naděje a pak nutné smíření…

S otcem i kamarádem Jirkou mají na starosti koupaliště v Loukách, kdysi je dostali do pronájmu za symbolickou částku, teď by byli moc rádi, kdyby město přispělo na chátrající bazén.

Jarda se svým zraněním bojuje opravdu statečně. Bez podpory rodinné pětky by to asi nešlo.

Moc mě těší úspěchy Terezky,“ směje se na speciálním vozíku s ovládáním. Jinak se rád věnuje sportu v televizi. „Formule 1, snooker i fotbal, to jsou Jardovy televizní priority,“ tvrdí manželka Martina. „Ale na hokej jsem nezanevřel,“ ubezpečuje Jaroslav, který nedávno oslavil 44 narozeniny. „Víc než vlastní základní soutěž mne baví play off. Musím říct, že od mé éry se třeba medializace neskutečně změnila. My jsme se tak viděli v kraťoučkých šotech Branek, bodů, vteřin, v novinách, ve Sportu na jediné straně, dnes je to absolutně jinak,“ těší milovníka svíčkové a guláše.

Jarda je frajer, žije s handicapem, který si normálně neumíme představit, ale žije a to je i pro mne moc důležité,“ přidává se další z kamarádů Marek Mikl.

Díky kamarádům se Jarda podívá i dál, než na zahradu vlastního rodinného domu v jedné ze zlínských čtvrtí. „Klidně si s ním dáme pivo, je bezvadný společník,“ dává k lepšímu Mikl.

On, stejně jako další „spoluhráči“ vzkazují to hlavní. Jardo, hodně sil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x