Volby jsou tu. Rozhoduje se o vedení kraje i o senátorech

Úderem dnešní 14. hodiny se otevírají volební místnosti. Ve Zlínském kraji se bude volit v krajských i senátních volbách. Volby skončí zítra ve 14 hodin.

Přes 63 tisíc potenciálních voličů ve Zlíně, ale jen 20 v nejmenší obci kraje Hostějově na Uherskohradišťsku. Volební místnosti na úřadech a ve školách, ovšem mimo jiné také v moštárně anebo herně stolního tenisu. Řada zajímavých voličů v našem kraji. Trvalé bydliště v Rožnově pod Radhoštěm má premiér Petr Nečas, v Otrokovicích hejtman Stanislav Mišák, senátoři, poslanci, mnohé osobnosti kulturního, společenského a sportovního dění.

V Jarcové se o půl páté odpoledne vydá zvolit nové členy krajského zastupitelstva i senátora paní Vlastimila Češková. Proč pozornost právě na ní? Má totiž 107 let a je druhou nejstarší žijící Češkou. A rozhodně nejstarší Češkovou.

Naposledy v roce 2008 byla volební účast v kraji 42 procent, prakticky ji kopírovala se 41 procentem účast voličů v asi nejdelší vesnici kraje ve Velkých Karlovicích. Pokud se lidé z odlehlejších míst obce vydají volit, ujdou tam a zpět určitě více než 10 kilometrů. „Máme ale samozřejmě připravený vůz a v případě zájmu se na odlehlá místa vydáme z přenosnou urnou za nimi,“ říká starosta Miroslav Koňařík.

Volit se pochopitelně bude také v nemocnicích, domovech seniorů i dalších místech. Krajští zastupitelé obdrží od voličů čtyřletý, senátoři pak šestiletý mandát.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x