Volby, den druhý. Show v Rožnově se nekonala

Krajské a senátní volby pokračují druhým dnem. Pozornost médií byla upřena do Rožnova pod Radhoštěm. Kolem jedenadvacáté hodiny tam volil premiér Petr Nečas. O to ale tolik nešlo, čekal se totiž také "tykadelník" Roman Smetana, proto takový zájem médií.

Smetana, který zmeškal nástup do vězení za své tykadlové malůvky, se ovšem do konfrontace s premiérem nedostal, podle některých zpráv ho policie zadržela nedlouho předtím.

Jinak probíhají volby v kraji podle našich představ, v klidu a v pohodě,“ hlásila ráno Radka Štalmachová ze zlínského Krajského úřadu. Bez problémů proběhly kontroly voleb třeba na Valašsku, v Horní, Prostřední i Dolní Bečvě.

V Provodově na Zlínsku přišlo první den volit 33 procent oprávněných voličů, v sobotu ráno byl zájem místních také poměrně značný. „Účast se mírně zvedne i díky tomu, že právě vyrážíme s přenosnou urnou za staršími voliči na odlehlejší místa,“ říkal starosta Marek Prachař v sobotu kolem deváté hodiny.

V Březolupech mají hody. Ideální čas, jak si to přpomenout i o volbách. „Zhruba deset našich krojovaných jde volit do místní školy kolem půl jedné a pak hurá do hodového veselí,“ poznamenal starosta Petr Kukla s tím, že celá chasa volit nemůže. Z prozaického důvodu, většina z nich ještě nedovršila voličský věk 18 let.

V Otrokovicích zaznamenali za první den voličskou účast kolem 27 procent. „Je zajímavé, že je mírně vyšší v senátních než v krajských volbách,“ konstatovala mluvčí tamní radnice Lenka Krupková.

Volební místnosti v kraji i celé republice se uzavřou ve 14 hodin, pak přijde na řadu sčítání v režii Českého statistického úřadu. Nejdříve budou známy výsledky z volebních okrsků s nejmenším počtem voličů, tedy z malých vesnic, postupně přibudou města.

Oficiální výsledky bychom měli znát ještě dnes pozdě večer,“ říká Radka Štalmachová. Poměrně věrohodné odhady se ale objeví v průběhu podvečera, tak jak tomu v posledních letech bývá.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x