Peníze z hazardu by mohly v Otrokovicích pomoci kultuře i sportu

OTROKOVICE - Otrokovičtí radní chtějí ještě letos poskytnout mimořádnou dotaci pro vzdělání, výchovu, kulturu a sport. Jak řekla mluvčí města Lenka Krupková, vše je závislé na mimořádných příjmech ze zákonného odvodu z loterií a jiných podobných her.

V případě, že radnice získá z hazardu na konci roku více než 10 milionů korun, které má ve svém rozpočtu, domluvila se koalice ve vedení města na poskytnutí části peněz pro sport a kulturu ještě v letošním roce. Reálně by se mohlo jednat až o jeden milion korun.

Změna legislativy v oblasti daní z loterií letos významně ovlivnila činnost sportovních, kulturních i humanitárně zaměřených organizací, jejichž projekty, akce i činnost byly často dotovány přímo od loterijních společností. „Tento stav si uvědomujeme a víme, v jak nelehké situaci se sportovní i kulturní organizace v současné době nacházejí. Rozhodli jsme se jim podat pomocnou ruku,“ konstatoval otrokovický místostarosta Milan Plesar (Nový Impuls).

Otrokovická radnice zájmové organizace podporuje dlouhodobě. Jen v letošním roce bylo na dotacích v oblasti sportu vyplaceno bezmála pět milionů korun. Dotace na činnost a jednorázové akce organizací v oblasti kultury činila téměř 450 tisíc korun.

Daňové odvody z výnosů loterijních společností sice od ledna putují od státu přímo do rozpočtů měst a obcí, ale příjmy nejsou naplňovány tak, jak bylo avizováno. „Predikce Ministerstva financí nám při sestavování rozpočtu slibovala příjem z loterií ve výši 20 milionů korun. Po pečlivých ekonomických analýzách vypracovaných vedoucím ekonomického odboru radnice jsme se zachovali obezřetně a v příjmové stránce rozpočtu pro letošní rok počítali pouze s poloviční částkou. Ta sice byla v posledních týdnech téměř naplněna, ale finanční prostředky přišly s velkým zpožděním. Může se také reálně stát, že platby za třetí a poslední čtvrtletí roku doputují na účet města až v roce 2013,“ poznamenal Plesar.

Skutečný vývoj příjmů z videoloterijních terminálů a loterií bude otrokovická radnice znát nejdříve na konci listopadu. V tu dobu bude jasno také o celkovém vývoji čerpání rozpočtu a možných úskalí zejména na jeho příjmové straně. „Vše se bude odvíjet od aktuálního vývoje. Chceme udržet vyrovnaný závěrečný účet a dále nově nezadlužovat město. Zvažovaná dotace není nároková a její přiznání bude závislé na mimořádném, nerozpočtovaném příjmu města z hazardu,“ dodal místostarosta Otrokovic s tím, že o poskytnutí dotace se rozhodne v prosinci na zasedání Rady a poté Zastupitelstva města Otrokovice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x