Uherskohradišťská radnice podpořila obnovu čtyř památek v centru města

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská radnice provedla v letošním roce na území své městské památkové zóny obnovu několika kulturních památek. V úterý oznámil mluvčí města Jan Pášma.

Obnova památek byla realizována pomocí dotačního titulu Ministerstva kultury ČR – Programu regenerace městských památkových rezervací a zón alokovaným prostřednictvím Zlínského kraje.

Do programu regenerace Městské památkové rezervace a Městské památkové zóny byly v letošním roce zařazeny čtyři akce: restaurování dvou soch z průčelí kostela svatého Františka Xaverského na Masarykově náměstí, restaurování okenních vitráží kostela Zvěstování Panny Marie na Mariánském náměstí, dále obnova původní výmalby klenby v průjezdu domu číslo 35 na Masarykově náměstí a obnova střechy a fasády domu zvaného Atrium,“ shrnul akce místostarosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Restaurátorské práce na obnově soch z průčelí kostela svatého Františka Xaverského (400 tisíc korun) a taktéž náklady na obnovu 12 vitrážových okenních výplní kostela Zvěstování Panny Marie (550 tisíc) byly plně hrazeny z dotačního programu.

Město Uherské Hradiště získalo za vítězství v krajském kole soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ za rok 2011 mimořádnou odměnu, a to ve výši 100 tisíc korun. Tato částka byla použita na odkryv a restaurování původní výmalby klenby v průjezdu domu číslo 35 na Masarykově náměstí, zvaného Portál.

V průběhu restaurátorských prací se podařilo navýšit finanční příspěvek o dalších 140 tisíc korun z rezerv uvedeného dotačního titulu. Zbytek nákladů neslo město Uherské Hradiště,“ doplnil Pášma.

Restaurování původní výmalby klenby domu číslo 35 na Masarykově náměstí bylo rozděleno do dvou etap. „První etapa se uskutečnila letos, kdy došlo k odkryvu a konzervaci, a zahrnovala náklady v celkové výši 320 568 korun. Druhá etapa zahrnuje scelující retuš ve výši 109 440 korun a uskutečníme ji v příštím roce,“ upřesnil Blaha.

Město Uherské Hradiště se stalo vítězem i celostátní soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ za rok 2011. K ceně za toto vítězství byla vázána mimořádní finanční dotace ve výši milion korun z Programu regenerace MPR a MPZ. Tato částka byla využita na obnovu střechy a uličního průčelí domu na Masarykově náměstí.

Na domě zvaném Atrium na rozhraní Masarykova náměstí a Havlíčkovy ulice se jedná o komplexní opravu střechy, krovů, venkovní i vnitřní omítky a repasování původních oken, dům dostane také novou fasádu,“ přiblížila Radka Borunská, vedoucí oddělení architektury uherskohradišťské radnice.

Celkové náklady na opravy domu budou asi 2,9 milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x