Inspekce zjistila metanol v alkoholu ze skladu Verdana ve Zlíně, zabít mohl tisíce lidí – aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila vysoký obsah nebezpečného metanolu v alkoholu, který odebrala ve Zlíně ve skladu společnosti Verdana, výhradního distributora Likérky Drak pro Českou republiku. V úterý řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Rozbor prokázal, že u produktu Originál Tuzemák označeném etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak představuje 50 procent veškerého alkoholu právě metanol. „Je to vysoce toxická směs, kterou výrobce zabalil jako potravinu a připravil k expedici do maloobchodní sítě,“ uvedl Kopřiva.

Inspekce odebrala produkt v neregistrovaném skladu společnosti Verdana ve zlínské lokalitě Rybníky. Zajistila tam celkem 7 600 lahví tuzemáku, což představuje 3 300 litrů lihoviny. „Zjištěné množství je při uvedené koncetraci metylalkoholu schopno usmrtit řádově tisíce lidí,“ zdůraznil mluvčí.

Veškeré informace předali inspektoři policii a celníkům. „Sklad zajišťujeme kvůli případnému pohybu zboží. Dále testujeme lihoviny, které považujeme za rizikové,“ řekl Kopřiva.

SZPI provedla kontrolu skladu minulý týden a zakázala uvádět do oběhu 31 426 lahví a šestilitrových barelů, což bylo celkem 56 360 litrů lihovin s etiketou a kolkem Likérky Drak.

Majitel likérky Drak Pavel Čaniga si situaci nedokáže vysvětlit. „Je to naprostý nesmysl a nijak si to nedokáži vysvětlit. Odjel jsem do skladu, kde odebíráme duplicitní vzorky k novým rozborům. Možná se stala chyba někde v laboratoři, není mi jasné, kde se v našem produktu objevil metanol. Vše, co bylo vyrobeno ve chvalčovské likérce, bylo v pořádku a potvrdily to i kontroly,“ sdělil Čaniga.

S metanolem ve své likérce Drak prý rozhodně nepracuje. „Odebírám líh z Kojetína a vše mám doložené. Na nové výsledky z odebraných duplicitních vzorků budeme podle mě čekat tak dva tři dny,“ dodal Čaniga.

Snažili jsme se získat stanovisko jednatele Verdany Roberta Sedlaříka, avšak nezvedal telefon. „Psychicky se zhroutil a není momentálně k zastižení,“ poznamenal Čaniga.

Případem se zabývají i zlínští policisté. O nálezu nadlimitního množství metanolu v lahvích Tuzemáku a Vodce jemné, jejichž výrobcem má být likérka Drak, dostala policie informace v pondělí. Vzorky byly odebrány při prohlídce nebytových prostor, která se 26. září uskutečnila ve skladu distributora likérky Drak, společnosti Verdana.

Prohlídku policisté ve spolupráci s Celní správou i Státní potravinářskou a zemědělskou inspekcí provedli na základě anonymního telefonátu, který nás upozornil na možné sklady pančovaného alkoholu právě v areálu bývalého Svitu. Zajistilo se zde asi 200 palet s tvrdým alkoholem, což představuje přibližně 30 tisíc litrů, a to nejen od likérky Drak. Výsledky se týkají zatím dvou vzorků, budeme čekat na další. Zároveň zjišťujeme, odkud nebezpečný metyl, jímž byl alkohol naředěn, pocházel. Navíc očekáváme stanovisko Celní správy, které se týká možného krácení daně,“ poznamenala krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x