Na Trhovisku ve Valašských Kloboukách vznikne stromová alej

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Valašskokloboucká radnice nechala na rekultivované ploše za ekoparkem v lokalitě Trhovisko vysázet nové stromy. Sdělila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Po otevření ekoparku v lokalitě Trhovisko před dvěma lety tak byl dokončen další projekt, který na ekopark přímo navazuje. Město na rekultivované ploše nechalo vysázet několik desítek nových stromků, které zde vytvoří alej a splní také funkci okrasnou.

Lokalita Trhovisko se nachází při výjezdu z Valašských Klobouk směrem na Poteč. V minulosti byla poznamenána černou skládkou, letos na jaře zde ovšem byla dokončena rekultivace a území mohlo začít znovu dýchat. Výsadba tedy byla dalším krokem k obnově,“ vysvětlil záměr vedoucí odboru životního prostředí Josef Slánský.

Podél polní cesty k Poteči byla vysázena alej z 19 švestek, v horní části pak byly zasazeny lípy, javory mléče a jasany ztepilé.

Výsadba byla začleněna do programu Ekologické olympiády středoškoláků Zlínského kraje, která se konala ve Valašských Kloboukách. Zapojili se studenti i pedagogové, dále pracovníci odboru životního prostředí městského úřadu, zástupci ochránců přírody Kosenka a členové občanského sdružení Jižní Valašsko.

Toto sdružení má do budoucna v plánu využívat území jako skanzen, kde bude připomínat dřívější život na Valašskokloboucku. Zamýšlí například salaš s ovcemi a další aktivity,“ dodal Slánský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x