Video: Kauza metyl zdaleka nekončí

ZLÍN - Zlínští kriminalisté zadrželi v souvislosti s metanolem Pavla Čanigu, majitele Likérky Drak ve Chvalčově na Kroměřížsku. Ve středu řekla zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Policie dvaačtyřicetiletého Čanigu zadržela v úterý večer. „Muže z Bystřice pod Hostýnem podezříváme z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami,“ konstatovala Macalíková.

Zadržení souvisí s odhalením otráveného alkoholu ve zlínském skladu společnosti Verdana, která je výhradním distributorem Likérky Drak pro Českou republiku.

Jednatel Verdany Robert Sedlařík zatím zadržený není a policie po něm vyhlásila pátrání. „Osmatřicetiletého muže z Fryštáku hledáme už od úterního odpoledne. Zatím se nám jej nepodařilo zkontaktovat. Hledáme jej kvůli výslechu k případu skladu ve Zlíně, kde byl alkohol s obsahem nebezpečného metanolu. Jakékoliv informace o něm přijmeme na lince 158,“ řekla Macalíková.

Jak jsme již informovali, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zasáhla spolu s celníky a policií ve skladu minulý týden. Zakázala uvádět do oběhu 31 426 lahví a šestilitrových barelů, což bylo celkem 56 360 litrů lihovin s etiketou a kolkem Likérky Drak.

V úterý inspekce potvrdila, že u tuzemáku představoval 50 procent veškerého alkoholu právě nebezpečný metanol. Ve skladu bylo 7 600 lahví tuzemáku, což je 3 300 litrů. „Zjištěné množství mohlo zabít tisíce lidí,“ řekl již dříve mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

O Likérce Drak se v médiích mluvilo už od počátku metanolové kauzy. Policie totiž u otrávených lidí našla alkohol, který byl opatřený jejími etiketami. Firma však už dříve odmítla jakoukoliv souvislost s pančovaným alkoholem a odkazovala na to, že již v minulosti se obracela na policii a celníky s tím, že někdo prodává lihoviny pod jejími nálepkami. Jednatel společnosti Pavel Čaniga dokonce slíbil milion korun tomu, kdo jej přivede na stopu hlavního organizátora prodeje alkoholu s obsahem dřevěného lihu.

Shodou okolností se ve středu vyjádřil u Krajského soudu v Brně k likérce Drak i jeden u obžalovaných v kauze takzvaného Toflova gangu. Eduard Polák. Slovenský kriminálník z Myjavy uvedl, že pracoval pro obchodníka s nelegálním alkoholem Petra Michka. „Jedním z odběratelů jeho zboží byla i Likérka Drak,“ řekl obžalovaný Polák. Podle svých slov měl „hlídat“ kamiony s nelegálním alkoholem tak, aby se vyhnuly policejním, celním a daňovým kontrolám.

Sám Michek, který vystupuje v kauze takzvaného Toflova gangu jako jeden z poškozených vydíraných „podnikatelů„, bude vypovídat u soudu pravděpodobně v listopadu. Obchodník z nelegálním lihem přitom čelí trestnímu stíhání kvůli daňovým únikům. O tom, že s podnikáním Michka není něco v pořádku, svědčí i skutečnost, že již před sedmi lety mu v olomouckém skladišti při neodborné manipulaci explodoval sud s lihovými výpary.

Michek pak údajně obvinil Poláka z odpovědnosti za škodu, protože kamiony pořádně nehlídal. Kriminálník obžalovaný v kauze Toflova gangu pak u soudu přiznal, že se podnikateli místo peněz revanšoval tím, že mu pomáhal přepisovat problémové firmy na takzvané bílé koně.

Video

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x