VOLBY 2012: Novopečený senátor Okamura oznámil kandidaturu na prezidenta

Tomio Okamura oficiálně oznámil svou kandidaturu volbu hlavy státu, využil k tomu sobotní vysílání na ČT24. Motivoval ho k tomu úspěch v senátních volbách, kde uspěl ve Zlínském kraji.

Nestraník Tomio Okamura zvítězil ve zlínském obvodě v senátních volbách a hned vyhlásil, že jeho kandidatura na prezidenta je oficiální. „Začínám tedy sbírat hlasy na petici, už jsem se tomu věnoval předtím, ale teď to spouštím oficiálně,“ oznámil v sobotu.

Před začátkem krajských a senátních voleb byl Okamura zdrženlivý a říkal, že se rozhodne až po nich. „Ověřil jsem si, že mám podporu, tak jí využiji. Chci, aby naše republika šla nahoru, proto kandiduji. Vidím, jak se žije v Norsku a Švýcarku. U nás se tak může žít taky, když věci budou fungovat. Mám velké zkušenosti ze zahraničí a mohu je věnovat republice,“ vysvětlil.

Okamura za svou kandidaturu bojuje na dvou frontách, sbírá podpisy od občanů, ale zároveň už zahájil rozhovory se senátory a poslanci, aby věděl, jestli může kandidovat díky jejich hlasům.

První přímé volby hlavy státu se v České republice uskuteční 11. a 12. ledna 2013. Straničtí kandidáti jsou Jiří Dienstbier za ČSSD a Přemysl Sobotka za ODS a Karel Schwarzenberg za TOP 09. Doplňuje je pětka, která nasbírala potřebný počet padesáti tisíc podpisů: Jan Fischer, Miloš Zeman, Vladimír Dlouhý, Zuzana Roithová a Jana Bobošíková. Další kandidáti zatím nemají dostatek podpisů, ani podporu politiků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x