Obuvnické muzeum se už loučí se stávajícími prostorami

ZLÍN – Už jen poslední dny zbývají k návštěvě Obuvnického muzea v jeho stávajících prostorách ve vstupní budově do bývalého průmyslového areálu v centru Zlína. Už v pondělí 29. října bude uzavřeno, protože ho čeká stěhování do nového zázemí. Koncem letošního roku bude sbírka obuvi prezentována v rámci nově vznikající expozice Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost, která bude součástí nového projektu 14|15 BAŤŮV INSTITUT.

Zatím je v současných prostorách k vidění jak expozice obuvi, tak i výstava Ach ty marnivé ženy! Otevírací doba je úterý – pátek: 9 – 12, 13 – 17 hodin a víkendy a svátky: 10 – 12, 13 – 17 hodin.

Obuvnické muzeum je dlouhodobě velmi vyhledávané. Prostřednictvím více než tisíce exponátů seznamuje návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla. Sbírkový fond sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejranější období je zachyceno prostřednictvím replik. Nejstarší originály pocházejí z konce 16. století.

Unikátní je kolekce obouvání cizích národů. Jsou zde soustředěny různé typy obuvi ze všech kontinentů světa. Patrně nejvzácnější je soubor textilních střevíčků z období čínského císařství, velmi zajímavá je i kolekce atamanských bot, zakoupená v roce 1911 posledním majitelem buchlovského panství, dále soubor afrických sandálů a velká sbírka obuvi z Indie. Nejpřitažlivějšími exponáty pro návštěvníka jsou opánky z peří pštrosa emu a lidských vlasů, které sloužily v centrální Austrálii k rituálním obřadům. Nejrozsáhlejší a patrně nejucelenější kolekcí sbírkového fondu Obuvnického muzea je soubor obuvi z produkce firmy Baťa. Sleduje vývoj výroby od vzniku továrny v roce 1894 až po rok 1945, kdy byl obuvnický komplex znárodněn.

www.muzeum-zlin.cz  

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x