Zlínský filmový festival čeká řada změn

ZLÍN - Přelomové období čeká podle organizátorů 53. ročník Zlín Film Festival. V úterý řekla Kateřina Buzková z marketingového oddělení festivalu.

Letošní rok byl pro dětský filmový festival náročný. „Festival bojoval s více než o 30 procent nižším rozpočtem a s maximálním vynaložením energie plánovat své aktivity tak, aby návštěvníci festivalu žádné výrazné změny nezaznamenali. V srpnu se pak umělecký ředitel Petr Koliha chopil velké výzvy a stal se ředitelem nového připravovaného dětského kanálu České televize. Nyní ale všechno nasvědčuje tomu, že 53. ročník bude pro festival významným přelomovým obdobím,“ podotkla Buzková.

Změny se dotknou například organizační struktury. „Pro 53. ročník Zlín Film Festivalu radikálně měníme organizační strukturu. Změny zohledňují odchod Petra Kolihy, změny v programování, zásahy do doprovodného programu, změny celoroční prezentace projektu v tuzemsku i zahraniční a rovněž i střednědobou rozvojovou strategii festivalu na léta 2013 až 2016. Pozice uměleckého ředitele tedy ve stávající podobě zaniká,“ uvedl k plánovaným změnám výkonný ředitel společnosti Filmfest Zdeněk Skaunic.

Cílem festivalu je nyní podle Skaunice upevnit mezinárodní pozici festivalu a odpovídajícím způsobem jej propagovat i v průběhu kalendářního roku. „Těchto cílů chceme dosáhnout za pomoci nejen nových lidí v týmu, ale i propojením s předními společnostmi zabývajícími se PR a marketingem,“ informoval Skaunic.

Filmový festival také bude mít nového generálního partnera. Na nejméně tři následující roky se jím stala zlínská společnost Enapo, provozující síť tradičních prodejen potravin. „Chceme pomoci festival stabilizovat, přispět k jeho dalšímu úspěšnému rozvoji, a to nejen v krátkodobém horizontu,“ prohlásil ředitel společnosti Radek Horák. Enapo však nechce být pouze pasivním donátorem. „Hodláme také přinést nové podněty k organizaci akce a aktivně se na ní podílet. Plánujeme přispět k rozšíření doprovodných programů, k propagaci festivalu i města,“ vysvětlil marketingový šéf společnosti Jan Svoboda.

Kromě organizačních a partnerských změn mají organizátoři Zlín Film Festivalu také jasno v plánech ve filmovém i doprovodném programu. Ve filmové části bude festival i nadále pokračovat ve stávající programové struktuře festivalu, kterou doplní několika novinkami.

V rámci již tradiční sekce Dny evropské kinematografie dá zlínský filmový festival slovo dánské kinematografii. Pro nadcházející ročník připravujeme několik filmových novinek. Budou to dvě nesoutěžní sekce, z nichž ta první bude věnována pohádkám. Sekci plánujeme jako dlouhodobý projekt, který představí pojetí pohádek v mezinárodním měřítku z různých úhlů pohledu. Premiérově tuto sekci odstartují filmová zpracování pohádek Hanse Christiana Andersena, která tak vhodně doplní Dny dánské kinematografie,“ podotkla k plánovaným změnám pro rok příští rok vedoucí programového oddělení Markéta Pášmová.

Další novinkou bude populární programový blok věnovaný mladým hereckým nadějím a jejich nejnovějším filmovým projektům. „Na festivalu přivítáme vycházející hvězdy nejen z České republiky, ale i z celého světa. Tato aktivita logicky vyplývá z našich dosavadních záměrů – přivážet do Zlína mladé talentované herce, jako tomu bylo v případech Dakoty Blue Richards, AnnySophie Robb či Clary Lago. Poslední programovou novinkou bude obnovení mezinárodní soutěžní sekce věnované studentům s názvem Zlínský pes,“ dodala Pášmová. Jednou z největších novinek z oblasti film industry pak bude specializovaný filmový trh zaměřený na veřejnoprávní, státní i soukromé TV visegrádské čtyřky.

Novinek se dočká také doprovodný program. Organizátoři festivalu hodlají přichystat více zajímavých aktivit pro věkovou skupinu nad 12 let a nadále rozvíjet programy pro dospělé publikum a vysokoškolské studenty.

Zlín Film Festival – Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež patří již k tradičním akcím nejen regionálního, ale celostátního a v rámci svého zaměření také mezinárodního významu. Festival se každoročně koná na přelomu května a června. V pořadí 53. ročník festivalu se uskuteční 27. května až 1. června příštího roku.

Festival je vůbec nejstarším svého druhu ve světě. Posledního ročníku se zúčastnilo 103 tisíc návštěvníků, uskutečnilo se celkem 341 projekcí 248 filmů ze 49 zemí na 13 projekčních místech. Z toho 86 filmů soutěžilo přímo o hlavní cenu – Zlatý střevíček a Cenu Evropa (cena ministra kultury ČR).

Návštěvníci festivalu se dočkali celkem 115 premiér, z toho 13 světových a 11 mezinárodních.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x