Stav silnic ve Zlínském kraji se mírně zhoršil

ZLÍN - Podle výsledků nového hodnocení stavu povrchu silnic ve Zlínském kraji se kvalita krajských vozovek mírně zhoršila. Sdělil za Ředitelství silnic Zlínského kraje Vojtěch Cekota.

Ředitelství silnic Zlínského kraje si nechalo stav silnic zhodnotit od odborné firmy PavEx Consulting Brno. Zatímco v roce 2009 dosahovalo průměrné hodnocení všech silnic II. a III. třídy v kraji stupně 3,50 a v dalších dvou letech 3,52, v letošním roce se změnilo na hodnotu 3,55.

Stav povrchu vozovek silnic II. a III. třídy se hodnotí na pětibodové stupnici, a to podle přesně stanovených kritérií. Jednotlivé stupně hodnocení se označují: výborný (1), dobrý (2), vyhovující (3), nevyhovující (4) a havarijní (5). Výsledky hodnocení ukázaly, že se letos podařilo mírně zlepšit stav povrchu vozovek v okresech Uherské Hradiště (hodnocení 3,46 v roce 2011 / hodnocení 3,38 letos), Zlín (3,49 / 3,44) i Kroměříž (3,70 / 3,65), došlo však k mírnému zhoršení v okrese Vsetín (3,42 / 3,73), což o tři setiny pohnulo i s celokrajským průměrem.

Rozdíly mezi hodnocením posledních let jsou velmi malé, takže se dá říct, že se kvalita povrchu krajských silnic udržuje přibližně na stejné úrovni. To neznamená, že můžeme být spokojeni a že by si silnice II. a III. třídy nezasloužily více. Máme připravenu řadu projektů na rekonstrukce nebo opravy vozovek, ale nemáme k dispozici tolik finančních prostředků. Ukazuje se, že krajské silnice by každoročně vyžadovaly větší objem peněz, aby se známka hodnocení povrchu vozovek mohla dlouhodobě výrazněji zlepšovat,“ uvedl šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Za poslední rok v kraji přibylo obnovených vozovek s hodnocením 1, tedy výborný (170 km v roce 2011 / 207 km letos). Mezitím se však povrch řady ostatních silnic přirozeným stárnutím a opotřebením zhoršil. Zejména některé před rokem nevyhovující vozovky se za rok přesunuly do hodnocení havarijní (havarijní 2011: 554 km / havarijní 2012: 633 km).

V celkově lepším stavu jsou přitom silnice II. třídy (hodnocení 3,06), kterých používá více motoristů a které přenášejí větší dopravní zátěž. Kraj má 513,7 kilometru silnic II. třídy. Silnice III. třídy, kterých je v kraji 1 257,5 kilometru, jsou hodnoceny hůře (průměr za kraj 3,75). Celkem má Zlínský kraj 1 771 kilometrů silnic II. a III. třídy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x