Právníci zlínské radnice: dvě nová trestní oznámení

ZLÍN - Hned dvě trestní oznámení podá v nejbližších dnech z pověření Rady města Zlína právní oddělení magistrátu. Ve středu řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

První z trestních oznámení se týká smlouvy o poskytování manažerských a ekonomických služeb mezi zlínským Bytovým družstvem Podlesí, jehož členem je i město Zlín, a společností Isa Consult ze Starého Města.

Na základě druhého trestního oznámení Policie ČR prověří smlouvu o zajištění činnosti mezi statutárním městem Zlínem a firmou Mera–Zlín. Jejím předmětem bylo vytvoření seznamu zájemců o nájemní byty pro výstavbu tří bytových domů v lokalitě Podlesí na sídlišti Jižní Svahy. Obě smlouvy byly uzavřeny v roce 2002.

V obou případech budou trestní oznámení podány na neznámého pachatele. „Důvodem k tomuto kroku je podezření, že při uzavírání obou smluv mohlo dojít ke spáchání trestného činu. Výše úplat, které na základě těchto smluv vyinkasovaly společnosti Isa Consult a Mera – Zlín jsou dle našeho názoru zcela neúměrné objednané práci. Bude nyní na policii, aby vše řádně vyšetřila,“ prohlásil náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN), který radě města materiál o potřebnosti podání trestního oznámení předložil.

V prvním z případů si Bytové družstvo Podlesí objednalo od společnosti Isa Consult obchodně – ekonomický servis, jehož součástí byl například marketingový průzkum, široká informační kampaň nebo zpracování finančního modelu. Za tyto služby firma vyinkasovala částku šest milionů korun.

Ve druhém případě pověřilo město Zlín společnost Mera–Zlín vytvořením seznamu zájemců o nájemní byty ve třech bytových domech, jejichž výstavba se připravovala. Společnosti poté město zaplatilo částku 1, 975 milionu korun.

Rada města rozhodla o podání trestních oznámení záměrně až po krajských a senátních volbách. „Nechceme, aby v našem rozhodnutí kdokoliv spatřoval politický záměr. Jde nám výhradně o to, aby policie prověřila, jak se v těchto konkrétních případech hospodařilo s prostředky města,“ konstatoval Běták.

Hospodaření města v období let 2002 až 2010 prověřuje současné vedení radnice i prostřednictvím auditu, jehož výsledky obdrží v nejbližších dnech. Zaměřen byl zejména na prodeje, směny a dlouhodobé výpůjčky nemovitého majetku, který město vlastní. „K rozhodnutí zadat audit nás vedlo důvodné podezření, že v řadě případů se s prostředky a majetkem Zlína nehospodařilo ve prospěch obyvatel tohoto města. Audit tato podezření buď jednoznačně potvrdí, nebo vyvrátí. Podle výsledků, které přinese, budeme poté postupovat,“ dodal primátor Adámek, který záměr na provedení auditu radě předložil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x