Isopropanol není metanol. Ale nic, co byste museli…

ZLÍN - Lidskému organismu škodlivý isopropanol byl součástí obsahu deseti lahví, které byly ve Zlíně odebrány majitelům během nedávného testování alkoholu na přítomnost velmi nebezpečného metanolu. Ve středu sdělil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Isopropanol, který nemá v nápojích co dělat, prokázal dodatečný podrobný rozbor, který stejně jako samotné testování zrealizovala na základě požadavku města společnost ITC – Institut pro testování a certifikaci.

Protože lahve neobsahovaly smrtící metanol, rozhodl primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN), že město nebude kontaktovat Policii ČR s žádostí o prošetření těchto případů. „Isopropanol v tomto množství by uživatele určitě nezabil nebo nezmrzačil, pouze by jim způsobil zdravotní újmu, například bolesti hlavy a břicha. Obsahy lahví jsme již zlikvidovali,“ konstatoval Adámek.

Během třídenního testování, které se uskutečnilo od 3. do 5. října, se sešlo asi 20 procent neokolkovaných lahví, tedy přibližně 120 lahví. „A právě všechny závadné lahve byly nekolkované. Tedy každá dvanáctá nekolkovaná láhev je s velkou pravděpodobností vyrobena za použití závadných surovin. Naše doporučení spotřebitelům je vylít všechen nekolkovaný alkohol. Lepší je kupovat zavedené značky, u kterých nebyly zaznamenány problémy s kvalitou nebo si nechat vypálit alkohol v pěstitelských pálenicích,“ uvedl Jiří Samsonek, ředitel divize zkušebnictví společnosti ITC, který testování alkoholu pořádané městem vedl.

Během třídenního testování zkontrolovali specialisté společnosti ITC celkem 598 vzorků od 336 lidí. Zájemci své lahve nosili do budovy magistrátu v ulici Zarámí a maximálně si mohli nechat otestovat tři vzorky. Ověření prvního z nich za ně zaplatilo město, za každý další zaplatili po 30 korunách. Za zrealizování akce město Zlín zaplatilo částku kolem 20 tisíc korun.

Zlín je jedním z center takzvané metanolové aféry. V souvislosti s ní zasedl krizový štáb obce s rozšířenou působností, lidé byli varování před požitím alkoholu s nejasným původem prostřednictvím Výstražného informačního systému obyvatelstva a také pomocí tlampačů městské policie. Nájemci, který v obchodě zřízeném v budově I. segmentu prodával nekolkovaný alkohol, město vypovědělo smlouvu. Uvolněné prostory dostane k dispozici městská policie, která tak bude moci v příštím roce navýšit počet strážníků, kteří pracují v lokalitě sídliště Jižní Svahy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x