„Vzhledem k tomu, že šlo o naši první účast na mistrovství, je to pro nás obrovský úspěch. Prosadit se v konkurenci zkušených saunérů, kteří se této profesi věnují zpravidla řadu let a účastní se soutěží opakovaně, nebylo snadné. V našem Wellness Horal provozujeme saunovací rituály teprve druhý rok. Velkým vyznamenáním a potvrzením kvality našich služeb byl už samotný fakt, že nás Česká asociace wellness na mistrovství nominovala,“ řekl ředitel hotelu Martin Pařízek.
Pojmem saunovací rituály (někdy též saunové či saunovací ceremoniály) se označují procedury spočívající v řízeném saunování pod vedením saunéra. Ten polévá horké kameny aromatickou esencí, čímž zvyšuje vlhkost vzduchu v sauně i pocit horka. Následně víří vzduch v sauně, což pomáhá lepšímu otevření pórů pokožky. Saunér také hostům podává produkty k potírání kůže, které působí jako maska či peeling. Zanedbatelný není ani prvek zábavy, který se odvíjí od osobnosti saunéra. Ve hotelu se rituály konají šestkrát denně (z toho jednou pro děti v rámci každodenního ranního dětského saunování) a hosté je mají zdarma.
Saunér Jiří Malina si pro mistrovství světa připravil Valašský rituál, který je specialitou našeho hotelu. Horké kameny se při něm polévají esencí s přídavkem slivovice, která provoní saunu švestkami. K potírání těla se používají čerstvě rozdrcené plody jalovce v medu. „Mezi návštěvníky i přítomnými novináři tyto postupy vzbudily velký zájem. Právě důrazem na naše originální prvky spjaté s přírodou jsme zaujali. Jiří Malina sklidil velký aplaus,“ popsal Martin Pařízek.
„Byl to pro mě velký zážitek, načerpali jsme řadu námětů, které určitě využijeme. Pro mě bylo velmi inspirující vidět například to, jaké techniky se dají využít k víření vzduchu ručníkem,“ doplnil Jiří Malina.
Zajímavé srovnání přineslo i vystupování saunérů před návštěvníky. Někteří soutěžící se dokonce do sauny vypravili vybavení různými kostýmy, nechyběly ani hudební nástroje v podobě bubnů či vystoupení, která neměla daleko k divadelním produkcím. V tomto směru ale saunéři z Valašska i do budoucna chtějí zůstat spíše u přirozeného vystupování a klást důraz na osobitost v používání místních produktů. „Od 1. prosince chystáme další novinky, nově začneme k saunovacím rituálům využívat například pohanku. Zužitkujeme i některé další náměty z mistrovství. Návštěvníci se rozhodně mají na co těšit,“ uzavřel Martin Pařízek.