Zlínský hejtman svolal ustavující jednání krajského zastupitelstva

ZLÍN - Ustavující zasedání krajského zastupitelstva ve Zlíně se uskuteční 7. listopadu. V pátek řekla mluvčí kraje Gabriela Dvorníková.

Ve čtvrtek uplynula zákonná lhůta pro podání námitek či zpochybnění voleb do Krajského zastupitelstva Zlínského kraje. „Ve Zlínském kraji nebylo žádné podání. Proto svolal v pátek hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák ustavující jednání krajského zastupitelstva, jehož se zúčastní noví zastupitelé vzešlí z krajských voleb, na středu 7. listopadu,“ konstatovala Dvorníková.

Zastupitelé ze svého středu zvolí devítičlennou Radu Zlínského kraje složenou z hejtmana, statutárního náměstka hejtmana, dvou náměstků hejtmana a pěti radních. Kromě toho budou zvoleni i členové jednotlivých výborů zastupitelstva včetně jejich předsedů.

Do krajského zastupitelstva pro volební období 2012 až 2016 se dostali zástupci celkem šesti politických stran. ČSSD získala 12 mandátů, KDU-ČSL 10 mandátů, KSČM devět mandátů, STAN/TOP09 pět mandátů, ODS pět mandátů a Strana Práv Občanů Zemanovci čtyři mandáty.

Křesla v nové krajské radě budou rozdělena na základě koaliční smlouvy, kterou ještě před ustavujícím zasedáním zastupitelstva podepíší představitelé ČSSD, KSČM a Strany práv občanů – Zemanovci, tedy politických stran, které se během povolebních vyjednávání dohodly na vytvoření vládnoucí koalice pro nadcházející čtyřleté volební období.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x