Radniční budova v Kroměříži se dočkala opravy 24 oken

KROMĚŘÍŽ - Město Kroměříž nechalo opravit celkem 24 oken na radniční budově, a to v rámci programu Regenerace městských památkových rezervací. V pondělí sdělil mluvčí města Pavel Zrna.

Díky dotacím z programu Regenerace městských památkových rezervací se podařilo v centru města opravit již celou řadu historických domů, ať už ve vlastnictví církve nebo soukromých subjektů. Letos po letech došlo i na opravu památky v majetku města.

Konkrétně šlo o hlavní budovu radnice, kde se v době od června do října postupně opravovala netěsnící okna,“ řekla Blanka Šimůnková z radničního Výboru pro rozvoj města a regeneraci Městské památkové rezervace.

Práce zahrnovaly repase 24 dřevěných oken na historické budově radnice. „Nejprve bylo potřeba odstranit staré nátěry, poté okna opravit, zatmelit a utěsnit a na závěr je opatřit novým kvalitním nátěrem,“ uvedl Josef Císař z odboru rozvoje města. Oprava přišla na 201 tisíc korun.

Město Kroměříž uhradilo z vlastního rozpočtu polovinu sumy, protože podle pravidel programu Regenerace Městských památkových rezervací musí vlastník památky přispět nejméně 50 procenty. Zbývajících 100 tisíc korun získala radnice jako dotaci programu Regenerace Městských památkových rezervací od Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x