Vodárenskou nádrž v Karolince čeká roční rekonstrukce za téměř 95 milionů korun

KAROLINKA - Ještě v letošním roce bude zahájena velká rekonstrukce vodárenské nádrže v Karolince, která zásobuje pitnou vodou až 80 tisíc lidí na Vsetínsku a Vlársku. V úterý sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Stavbu za 94,5 milionu korun financuje dotace Ministerstva zemědělství a plánovaný termín dokončení je září příštího roku. Akci připravil správce přehrady na základě průzkumů a zhodnocení stavu vodního díla. Kvůli zásobování 60 až 80 tisíc lidí pitnou vodou se práce uskuteční při snížené hladině a nádrž tak nebude zcela vypuštěna.

Zhotovitelem bude firma Eurovia CS a smlouva je už podepsaná,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Karolinka je vodárenskou nádrží, která zásobuje pitnou vodou asi 60 až 80 tisíc lidí na Vsetínsku a Vlársku. Její úplné vypuštění proto není možné a práce se uskuteční při snížené hladině, která dovoluje odběr surové vody pro úpravnu vody Stanovnice. Vodohospodáři sníží hladinu asi o 8,5 metru oproti současnému stavu.

Dlouhou dobu od záměru k realizaci akce způsobilo řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kam podala po prvním kole podnět jedna z neúspěšných firem. Rozhodnutí úřadu obdržel investor 17. října. „Nyní ještě čekáme na rozhodnutí o financování stavby, což je podmínkou pro účinnost smlouvy o dílo,“ upřesnil technicko-provozní ředitel podniku Mojmír Pehal s tím, že ihned poté zahájí vítězná firma vlastní stavbu.

Stavbu na Karolince, která se týká hráze a odpadní štoly, připravil správce přehrady na základě zhodnocení stavu hráze a provedených průzkumů. Ukázalo se, že závady způsobené při stavbě vodního díla by mohly v budoucnu přinést zvýšené průsaky tělesem hráze. Akce zahrnuje kompletní rekonstrukci mezipatra odpadní štoly a kolenového vtoku do odpadní štoly, dále provedení těsnicí clony zemní hráze i rekonstrukci koruny hráze včetně vozovky.

Přehrada Karolinka byla vybudována pro zásobování Vsetínska a okolí kvalitní vodou a nachází se na severních svazích Javorníků, v údolí říčky Stanovnice. Postavili ji v roce 1985 na jednom z nejlepších a nejčistších přítoků v povodí řeky Moravy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x