Nemocnice ve Zlínském kraji: rušení lůžek? Panika není na místě

Rušení nemocnic, které nedostanou od začátku roku 2013 nové smlouvy se zdravotními pojišťovnami, se Zlínskému kraji vyhnulo. Poplašné zprávy, které se objevily v souvislosti s plánovanou úsporou 6000 akutních lůžek v České republice, tvrdý dopad na rozdíl od jiných lokalit v kraji nemají. A pacienti by neměli pocítit prakticky žádný úbytek lůžek. Třebaže jich po restrukturalizaci oddělení ubude, zřejmě ovšem jen v řádu desítek.

Mezi těmi, které se ocitly v relativním ohrožení a nemají standardní pětiletý kontrakt s pojišťovnami, se na seznamu zdravotnických zařízení se střednědobým kontraktem ocitla soukromá nemocnice Orthes v Rožnově pod Radhoštěm. Některé zdroje navíc uvádějí, že mezi pojišťovnami nedošlo v případě této nemocnice zaměřené na ortopedické zákroky, k dohodě, což by mohlo ohrozit její další existenci.

Rozhodně to není tak, že bychom k 1. lednu zavírali, naopak budeme intenzivně jednat a věříme v zachování našeho zařízení,“ sdělil její ekonom Richard Pavlica.

Většina nemocnic v kraji ovšem reaguje na tlak, který vychází od pojišťoven, především v souvislosti s počtem akutních lůžek.

Navržená  smlouva s VZP je na pět let, v naší nemocnici bude zachována současná struktura, to znamená všechna stávající oddělení. U čtyř z nich připravujeme společný lůžkový fond. Jde o oddělení oční, plastické chirurgie, ORL a čelistní a obličejové chirurgie. Místo čtyř lůžkových stanic budou dvě,“ říká ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Bohuslav Škubal. Podle informací Zlin.cz se také nepotvrdila zpráva o rušení 26 akutních lůžek interních oborů.

Optimalizace a případné snížení počtu málo využívaných lůžek se týká i dalších nemocnic zřizovaných Zlínským krajem, tedy ve Vsetíně, Kroměříži a Uherském Hradišti. Mluvčí dvou prvně zmiňovaných Lenka Plačková a Veronika Klímová shodně potvrdily, že jednání dosud probíhají a výsledky by měly být brzy známy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x