Dušičky pokračují. Pozor na zloděje všeho druhu

Dušičky, Památka zesnulých, ale také Všech svatých. Hned několik názvů má svátek, kdy si lidé více než kdy jindy vybavují vzpomínky na blízké, kteří už zůstávají právě jen v paměti. Letošní Dušičky, což je asi nejfrekventovanější ze zmíněných názvů, mají například na největším pohřebišti východní Moravy, zlínském Lesním hřbitově, docela netradiční průběh.

Opravdu, u nás na Lesním hřbitově, je to letos, řekněme, permanentní více než týdenní záležitost. Lidé si sem cestu plánovali už o předešlém víkendu, ale od toho je hodně odrazovalo velmi nepříjemné chladné počasí,“ říká ředitel zlínské společnosti Pohřebnictví Milan Macura

A tak se tu „dveře netrhnou“ vlastně každý den. „Skutečně, lidé sem míří podle časových možností a právě podle počasí, největší nápor očekáváme v sobotu, to by mělo být také nejpříjemnější, nedušičkové počasí,“ vypočítává Macura.

Lesní hřbitov není ale bohužel jen cílem lidí, kteří sem míří s věnci a květinami, ale také nejrůznějších opovrženíhodných nenechavců. A nemusejí to být jen lidé, hnaní vidinou drobného zisku, nad nímž se obyčejný člověk pozastaví s odporem. Policisté musejí důrazně dohlížet i na potenciální vykradače aut. Mimochodem letos po letech poprvé slouží rozšířené parkoviště pro osobní vozy.

Opravdu sem v čase zvýšené kumulace lidí míří pobertové. Na hřitově kradou především lampičky a vázy, které se snaží zpeněžit ve výkupnách kovů. Každopádně jim ale nevoní přítomnost policistů, ať městských či státní policie, ti dohlížejí a o víkendu zase budou ve zvýšené míře dohlížet na nekalosti,“ dodává Macura s tím, že nedávno například přišla se stížností žena, že jí zmizel z hrobu věnec. Společně jej pak našli o pár metrů dále na jiném hrobě…

Jinou kapitolou jsou ovšem čtyřnozí „lupiči“. „Jde především o srnčí zvěř a králíky,“ vysvětluje další zainteresovaný muž, Jan Kunovský, rovněž ze společnosti Pohřebnictví Zlín.

Není v našich silách úplně eliminovat nájezdy zvěře, je stále méně plachá, protáhnout se plotem je hračka. Teď, kdy je v jedenadvacetihektarovém areálu spousta lidí, si ale moc netroufají. Každopádně ale umějí hroby tu a tam pěkně „vyčistit“. Ožerou zeleň, chutnají jim hlavně řezané květiny, potravu hledají celoročně, nejen v zimě, kdy jim pole a les pokryje sníh,“ nabízí pohled na věc Kunovský.

I při letošní návštěvě hřbitova buďte opatrní, nenechávejte v autech cennosti, zloději umějí být zpropadeně rychlí,“ vysílá preventivní varování ředitel zlínské Městské policie Milan Kladníček. Což ovšem zdaleka neplatí jenom ve zlínském případě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x