VaK Vsetín vyřešil problém s pitnou vodou pro 25 tisíc lidí

VSETÍN - V Lidečku uvedli do provozu přeložku skupinového vodovodu v délce 775 metrů a téměř 25 tisíc obyvatel tak má jistotu, že nepřijde o dodávku pitné vody. Sdělila mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Důvodem přeložky byl posun sesuvu v době povodní v roce 2010. V případě sesuvu by totiž došlo k ohrožení dodávek pitné vody pro téměř 25 tisíc lidí z Hornolidečska a Valašskokloboucka. Celkové náklady stavby činily 19,4 milionu korun s tím že, téměř 75 procent poskytlo Ministerstva zemědělství z dotačního titulu Odstraňování povodňových škod, zbývající část uhradila společnost Vodovody a kanalizace Vsetín z vlastních zdrojů.

Rozhodli jsme se realizovat taková opatření, která by v případě poškození vodovodního přivaděče DN 500 umožnila co nejdříve obnovit dodávku pitné vody. Tyto práce tvořily neprodlené vybudování dvou armaturních šachtic, mimo rozsah sesuvu. Současně bylo připraveno potrubí s přírubovými spoji, které by mělo zabezpečit převedení omezeného požadovaného množství pitné vody,“ informoval ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín Michal Korabík.

Společnost dále zahájila přípravu k přeložce trasy vodovodního přivaděče mimo lokalitu ohroženou pohybujícím se sesuvem. „Jednání byla směřována dvěma směry, a to zajištěním technického řešení přeložky a zajištěním nezbytných finančních prostředků,“ upřesnil Korabík.

Technické řešení přeložky nebylo snadné – vedení vodovodního potrubí v úzkém údolí řeky Senice s vedením tratě Českých drah, silnice I/57 a koryta řeky představovaly velké problémy s projednáním trasy přeložky. Návrhy trasy vodovodní přeložky obsahovaly i uložení potrubí do středu koryta řeky. „Po velmi náročných jednáních všech zúčastněných došlo k dohodě a projektová dokumentace byla vypracována a stavba povolena,“ konstatoval Korabík.

Práce na stavbě byly zahájeny loni v srpnu a byly ukončeny letos v říjnu. „Jsem ráda, že se tato akce zrealizovala v poměrně krátkém čase tak, že je nyní zabezpečena dodávka pitné vody pro okolní obce. Těžko si představit, že by v případě sesuvu opravdu došlo k ohrožení dodávky pitné vody pro takové množství lidí,“ dodala předsedkyně představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín a starostka města Vsetína Iveta Táborská (ODS).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x