Kroměřížská radnice: otazníky kolem soli

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice uvažuje o tom, že změní dosavadní způsob zimní údržby na chodnících pro pěší. Oznámil mluvčí města Pavel Zrna.

Zatímco doposud se v zimě používal při údržbě chodníků výhradně chemický posyp solí, vedení města hodlá používat od letošní zimy inertní posyp, tedy ošetření chodníků pomocí štěrku. „Oba způsoby mají svá specifika a radní pečlivě zvažovali všechna pro a proti. Sůl, kterou město doposud preferovalo, například nabízí komfortnější ošetření prakticky kdykoliv v průběhu sněžení či náledí a její účinky jsou dlouhodobější, avšak má neblahé účinky na životní prostředí. Inertní posyp je naopak ekologický a šetrnější k rostlinám i zvířatům, aplikace je ale více závislá na průběhu počasí a na jaře je nezbytné štěrk sesbírat,“ podotkl Zrna.

Radní se nakonec shodli v tom, že během letošní zimy nový druh posypu chodníků pro pěší zkušebně použijí a pokud se osvědčí, budou jej aplikovat i v následujících letech.

Návrh rozpočtu na zimní údržbu pro příští rok počítá s částkou 6,1 milionu korun s tím, že v této sumě je již posyp inertním materiálem zahrnutý. Skutečné náklady se ale dají konkrétně vyčíslit vždy až zpětně podle toho, jaký zima měla průběh. Ta letošní například byla velmi mírná a radnici přišla jen na 3,9 milionu korun, zatímco na loňskou zimu, která překvapila množstvím sněhu, vysokými mrazy i náledím, muselo město vynaložit 5,6 milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x