Inspekce zadržela dva bývalé policisty, kteří za miliony korun vyzrazovali informace

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila bývalého policistu z Brna a policistku ze Zlína, kteří měli za miliony korun vynášet informace z trestního řízení. V úterý informovala mluvčí GIBS Radka Sandorová s tím, že s nimi jsou stíháni i dva civilisté.

Při akci GIBS s pracovním názvem Jackyl a Hyde vyšetřovatel obvinil dva bývalé policisty a dva civilisty. „Bývalého příslušníka Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, expozitury Brno, ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a trestného činu přijímání úplatku a bývalou příslušnici Oddělení hospodářské kriminality Správy Jihomoravského kraje ve Zlíně ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele,“ dodala mluvčí s tím, že civilní osoby byly obviněny ze spáchání trestného činu podplácení.

Obvinění bývalí policisté poskytovali informace o probíhajících trestních řízeních, varovali před odposlechy, domovními prohlídkami, opatřeními a připravovanými policejními akcemi. Dále také opatřovali kopie spisových materiálů z trestních řízení vedených pro závažné trestné činy, čímž ovlivňovali nebo mařili probíhající trestní řízení,“ vysvětlila Sandorová.

Za poskytování informací do kriminálně závadového prostředí požadoval tehdejší příslušník policie nemalé finanční částky. „V jednom případě se jednalo o sedm milionů korun. Doposud prokázaná finanční částka, o kterou se bývalý policista obohatil, činí dva miliony a 235 tisíc korun,“ ukončila mluvčí.

Bývalému policistovi hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na dvanáct let, bývalé policistce až na deset let. Civilním osobám přesto, že s orgány činnými v trestním řízení spolupracují, hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Vyšetřování případu dozoruje zlínská pobočka Krajského státního zastupitelství v Brně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x