Památky ve Zlínském kraji: velmi mírný pokles návštěvnosti

KROMĚŘÍŽ - Památkové objekty ve Zlínském kraji ve správě Národního památkového ústavu mají za sebou letošní sezonu a podle statistiky je letos vidělo méně lidí než loni. Sdělila Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

V období od 1. ledna do konce letošního října navštívilo hrad Buchlov, zámek v Buchlovicích, zámek ve Vizovicích a zahrady a zámek v Kroměříži celkem 288 502 návštěvníků, což je o 770 návštěvníků méně než ve stejném období roku loňského. Na všech našich památkových objektech se však letošní sezona nepromítla stejně – dva objekty vykazují nárůst návštěvnosti oproti loňskému roku a u dvou dalších objektů se naopak projevil mírný pokles návštěvnosti.

Na návštěvnost mělo určitě vliv deštivé počasí v době pořádání některých kulturních akcí a taky docela horké léto, které návštěvníky láká spíše k vodě než na naše památky. Na hrad Buchlov se přišlo podívat 56 027 návštěvníků, zámek Buchlovice vidělo 83 130 lidí, Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži si prohlédlo 130 222 návštěvníků a zámkem ve Vizovicích prošlo 19 123 lidí.“

Pokles návštěvnosti zaznamenal například Státní hrad Buchlov, v loňské sezoně sem zavítalo o 5674 lidí více. „Na snížení návštěvnosti hradu Buchlova se podepsala především nepřízeň počasí. V době velikonočních svátků bylo velmi chladno a dokonce sněžilo, Dětský den na Buchlově doprovázely dešťové přeháňky a dva dny z třídenních Nočních prohlídek propršely,“ poznamenala Šnajdarová. Hrad Buchlov zahájil letošní sezonu v sobotu 31. března. Hrad v letošním roce zahájil restaurování deskového obrazu svatého Václava, práce budou hotové do konce listopadu. Celková cena činí 18 tisíc korun. Opravy obrazu financuje ministerstvo kultury. Prioritou pro další období zůstává oprava kanalizace, rekonstrukce střechy a krovů a stavební úpravy hradeb.

Méně návštěvníků eviduje v letošní sezoně i Státní zámek Buchlovice. Oproti předchozí sezoně sem letos přišlo o 2914 lidí méně. I zde si podle Šnajdarové lze pokles návštěvnosti vysvětlit nepříznivým počasím v prázdninových měsících, kdy cílem návštěvníků bývá zámecká zahrada. V letošním roce se podařilo získat zámku finanční příspěvek od Ministerstva kultury ČR na druhou etapu restaurování rozměrného japonského paravánu – tvaru skládacího vějíře ógi (délka 228 centimetrů, výška 137 centimetrů) z konce 19. století. Během druhé etapy restaurování byly provedeny práce za 100 tisíc korun. Z vlastních zdrojů je financováno přemístění a konzervace mozaiky Flora umístěné v průjezdu bývalých hospodářských budov zámku Buchlovice do prostoru koníren umístěných v areálu objektu. Náklady činí 306 tisíc korun. Předpokládaný termín ukončení je listopad. Uskutečnil se také průzkum historických podzemních systémů, který bude sloužit nejen jako podklad pro řešení nepříznivých vlhkostních poměrů, ale i k prohloubení poznání o zámku a zámeckém areálu.

Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž navštívilo letos o 5267 lidí více než v předchozí sezoně. I v letošním roce běžel naplno projekt Národního centra zahradní kultury v Kroměříži. Projekt kromě rekonstrukce větší části Květné zahrady zahrnuje nové areály pro správu obou zahrad a nové návštěvnické centrum v rámci expozice zahradního umění přímo na zámku. V současné době se kolaudují nové budovy v Podzámecké zahradě, které budou sloužit jako nové zázemí pro zahradnický provoz. Aktuálně byla zahájena výstavba nového návštěvnického centra na zámku. Ještě v letošním roce by pak měly být zahájeny práce v Květné zahradě.

V říjnu letošního roku byl dokončen projekt Revitalizace porostů Podzámecké zahrady. Náklady na realizaci dosáhly necelých osmi milionů korun. V Rotundě Květné zahrady byla realizována poslední etapa restaurování mozaiky kamínkových místností. Letos bylo na toto restaurování vyčerpáno 1,645 milionu korun, z toho státní dotace činila 1,6 milionu korun,“ doplnila Šnajdarová. Dokončena byla i oprava havarijních částí krovu zámku v celkové částce 2,502 milionu korun.

V letošním roce bylo také kompletně opraveno Foucaltovo kyvadlo v Rotundě Květné zahrady. Cena za restaurování, rekonstrukci a zprovoznění byla 110 tisíc korun. Konzervováno a zpřístupněno bylo rovněž technické zařízení v biskupské vodárně arcibiskupa Theodora Kohna z roku 1904, a to za 120 tisíc korun. Částka byla hrazena většinou ze soukromých darů.

Na zámek do Vizovic přišlo letos oproti loňské sezoně o 2551 návštěvníků více. Na zámku pokračuje restaurování výjimečné sedací soupravy s gobelínovými potahy se scénami z bajek Jeana de la Fontaine z reprezentačního sálu, a to konkrétně na gobelínových potazích pohovky. Na tuto etapu bylo ze státního rozpočtu uvolněno 150 tisíc korun. Byla realizována druhá etapa restaurování maleb v Čínském salonku ve spolupráci s Univerzitou Pardubice, Fakultou restaurování v Litomyšli. Začátkem listopadu byly zahájeny také práce na restaurování rozměrného dvojportrétu, jehož autorství bylo dosud připisováno Janu Kupeckému. Zda se jeho autorství potvrdí nebo vyvrátí, by se mělo ukázat v průběhu restaurování.

I když sezona v památkových objektech skončila, lidé sem budou moci ještě zavítat. Všechny naše památkové objekty totiž připravuji adventní a vánoční akce,“ dodala Šnajdarová.

Hrad Buchlov bude přístupný 26. prosince v rámci tradiční akce Na Štěpána otevřená brána, kdy hrad nabídne výstavu betlémů, živý betlém a domácí zabijačku.

Vizovický zámek chystá výstavu Vánoční kramování a kuchařské čarování. Půjde o výstavu historických vánočních ozdob, dekorací a hraček ze sbírky Kamily Kubáškové a ze zámku Vizovice. Výstavu si mohou návštěvníci prohlédnout od 15. do 30. prosince, vždy od 14 do 17 hodin. Uskuteční se i tradiční vánoční akce Betlémy v zámecké kapli, letos však v omezené míře. Mimořádně kvalitní vyřezávaný a polychromovaný betlém rodiny Karla Jančíka tak bude jediným betlémem zde vystaveným, doplněným o ukázky z kolekce historických mešních rouch. Kaple bude letos přístupná 22. až 26. prosince, vždy od 14 do 17 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x