Revitalizace vsetínského parku: pily v akci ještě letos

VSETÍN - Plánovaná revitalizace parku u trati v blízkosti vsetínských sídlišť Trávníky a Rybníky, která by se měla uskutečnit v průběhu příštího roku, si vynutí pokácení několika desítek dřevin. Uvedla mluvčí města Jana Čadová.

Pokácenou zeleň hodlá město nahradit novou výsadbou.

Podle architektonického návrhu úprav parku, který byl několikrát diskutován i s občany dotčené lokality, je nutné v parku na trávnické i rybnické straně vykácet necelou třicítku stromů různých druhů. Ty jsou totiž ve špatném zdravotním stavu či brání připravovaným úpravám parku.

Po důkladném zvážení, kdy jsme se zabývali každou dřevinou zvlášť, jsme pokácení povolili. Kácení zahájíme v období vegetačního klidu,“ uvedl vedoucí oddělení ochrany přírody vsetínské radnice Jiří Šturala s tím, že pracovníci s pilami by se měli v parku objevit ke konci listopadu.

Občané však nemusejí mít obavy z úbytku zeleně v parku, té naopak přibude. Zahradní architekt Martin Kovář na základě spolupráce s autory architektonického návrhu úprav parku předpokládá, že na trávnické straně bude nově vysazeno přibližně 70 stromů.

Podél nových pěších tras to budou segmenty stromořadí kultivarů akátu a hlohu. Na okraje stávajících listnatých skupin budou dosazovány plnokvěté neplodící třešně i okrasné jabloně. Na místech pokácených stromů necháme vysadit lípy, javory a habry. V menší míře pak budou doplněny jehličnany, a to jedlovce, douglasky a balkánské smrky,“ řekl ve svém návrhu Martin Kovář.

Na rybnické straně, vzhledem k menším prostorovým možnostem, zahradní architekt počítá s výsadbou asi 40 stromů. Podél trati by například měla kolem nové cesty vyrůst lipová alej. Další použité dřeviny budou obdobné jako na Trávníkách.

Regenerace parku je součástí projektu Integrovaný plán rozvoje města Vsetína. Na financování změn se tak z větší části bude podílet Evropská unie. Samotné práce na úpravách parku by měly být zahájeny příští rok na jaře.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x