Nová krev do řad čtenářů na jihu Valašska

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Valašskokloboucká knihovna získala v rámci říjnového Týdne knihoven více než stovku nových čtenářů. Ve středu řekla mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Zatímco v knihovnách po celé republice trvá kampaň obvykle jen jeden týden, ve Valašských Kloboukách zasvěcují vzdělávacím i zábavným programům celý měsíc. Během října přišlo do knihovny 3 966 lidí a knihovna za tu dobu evidovala 9 463 výpůjček.

Během října jsme uspořádali 25 akcí pro děti z mateřské i základní školy a studenty gymnázia i středního odborného učiliště. Snahou bylo zapojit všechny skupiny čtenářů,“ uvedla knihovnice Jana Dorňáková.

Jednotlivých akcí se zúčastnilo přes 1 100 lidí. „Většina z nich už je v knihovně přihlášená, ale zaznamenali jsme i řadu dalších zájemců o možnost registrace. Vlastní čtenářský průkaz si tak od nás odnášelo 117 nových čtenářů,“ doplnila knihovnice.

Stavebními kameny říjnových aktivit se staly lekce o službách obou knihovnických oddělení a dále besedy věnované 100. výročí úmrtí Jaroslava Vrchlického. Pro menší děti byly určené výtvarné dílničky a besedy o pokladu kapitána Černovouse. Zájemci pak mohli svou zručnost rozšířit v kurzech drátkování nebo tvorby z korálků a počítačovou gramotnost při výuce práce s internetem. Po celý říjen také trvala podzimní burza knih a časopisů.