Celníci na Zlínsku našli dvě továrny na cigarety, škoda na daních mohla být 39 milionů korun

ZLÍN - Celníci v těchto dnech dokončili dvě operace, při kterých na Zlínsku zlikvidovali dvě továrny na výrobu cigaret. V nelegálních továrnách byly zajištěny čtyři výrobní a dvě balicí linky na cigarety, řekl ve středu mluvčí celníků Jiří Barták.

Celníci pracovali na operacích s pracovními názvy Sandál a Desta několik měsíců. „Informace získali od hlídek mobilního dohledu při silničních kontrolách a v rámci jiných šetřených případů,“ dodal mluvčí.

Při kontrole nelegálních továren dále zajistili přes 1,3 milionů kusů padělků cigaret značek Marlboro a Classic, šest tun řezaného tabáku, 400 tisíc kusů padělků moldavských tabákových nálepek a další miliony kusů komponentů na výrobu cigaret. Celková škoda jen na spotřebních daních by mohla podle mluvčího přesáhnout 39 milionů korun.

Operace Desta navíc odhalila v podstatě předsunutou nelegální výrobu cigaret ze zemí bývalého Sovětského svazu na území Evropské unie, čímž pachatelé pravděpodobně chtěli eliminovat jak ztráty způsobené úspěšnými odhaleními pašování cigaret na vnější hranici Evropské unie, tak i snížit logistické náklady spojené právě s dopravou pašovaných cigaret,“ pokračoval Barták.

Při operaci Sandál spolupracovali celníci s kolegy ze Slovenska. „V obci Lužkovice na Zlínsku byla odhalena rozsáhlá a moderní nelegální výrobna cigaret. Součástí této operace byly domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků na osmi místech na Zlínsku,“ vysvětlil mluvčí.

Při prohlídkách celníci zajistili téměř milion čtyři sta tisíc neznačených cigaret s porušením ochranné známky „Marlboro“ v měkkém balení, čtyři tuny řezaného tabáku, 939 kilogramů cigaretového odpadu, 237 kilogramů tabákového odpadu, dvě linky na balení cigaret, jednu kompletní výrobní linku na výrobu cigaret, jeden nesestavený stroj určený na výrobu cigaret, matrice, raznice a předtisky (klišé) určené pro výrobu cigaret značek MARLBORO, JIN LING, GLOBE, MARS a další věci potřebné k nelegální výrobě cigaret.

Odhalením v rané fázi nelegální výroby bylo zabráněno zaplavení tuzemského trhu velmi zdařilými padělky cigaret značky Marlboro. Pachatelé plánovali rozsáhlou a dlouhodobou nelegální výrobu cigaret, o tom svědčí mimořádná úroveň a kapacita vybudované nelegální továrny, protože byly k výrobě připraveny další cigarety značek „JIN LING“, „GLOBE“ a „MARS“. Operace zabránila škodě na nepřiznané a neodvedené spotřební dani z tabákových výrobků nejméně ve výši 26 milionů korun,“ dodal Barták.

Při operaci Desta byla v areálu bývalého zemědělského družstva ve Všemině na Zlínsku odhalena rozsáhlá nelegální výrobna cigaret, která byla řízena a prováděna pravděpodobně moldavskými státními příslušníky.

Zajistili téměř dvacet tisíc kusů již vyrobených padělků cigaret značky CLASSIC, označených padělky tabákových nálepek Moldavské republiky, přes dvě tuny řezaného tabáku, jednu kompletní výrobní linku na výrobu a balení cigaret a jeden nesestavený stroj určený na výrobu a balení cigaret. Dále zajistili 400 tisíc kusů velice zdařilých padělků tabákových nálepek Moldavské republiky, půl milionu kusů rozložených krabiček „CLASSIC red“ s popisem a textem v moldavském jazyce, stovky kotoučů cigaretového papíru, balící folie, alu folií do krabiček cigaret a filtrového papíru v rolích.

Odhalením v rané fázi nelegální výroby bylo zabráněno, aby se na tuzemský trh dostaly cigarety, které by způsobily na nepřiznané a neodvedené spotřební dani z tabákových výrobků škodu přesahující tři miliony korun. Objekt nelegální výrobny ve Všemině byl v katastru nemovitostí zapsán na neexistující rumunskou osobu s falešným rumunským občanským průkazem,“ ukončil mluvčí.