Ve Zlíně vznikne nová třída pro předškoláky

ZLÍN - V prostorách základní školy v ulici Mikoláše Alše na zlínském sídlišti Podhoří vznikne nová třída pro předškoláky. Na středeční tiskové konferenci uvedl primátor Zlína Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Půjde o odloučené pracoviště MŠ Slínová. Její kapacita bude 28 míst, provoz v ní bude zahájen v únoru příštího roku. Třída zde bude fungovat do nového školního roku, kdy bude oficiálně otvřena Mateřská škola Slínová se dvěma třídami o celkové kapacitě 56 dětí.

Míst ve školkách máme stále málo, a proto hledáme možnosti, jak jejich počet zvýšit. Tohle je jedno z dílčích řešení, na dalších pracujeme,“ podotkl Adámek, do jehož kompetencí patří od září oblast školství.

Rodiče, kteří mají zájem umístit do této třídy své děti, musí navštívit ředitelku MŠ Slínová Marii Maulovou, a to ve dnech 17. nebo 18. prosince v čase od 15.00 až 16.30. „Děti budou přijímány podle daných kritérií, které budou zveřejněny na www.msslinova.estranky.cz od 1. prosince,“ upřesnila Marie Maulová. Žádosti o přijetí si mohou rodiče vyzvednout v daném termínu v kanceláři této mateřské školy na adrese Slínová 4225.

Nová třída se začala budovat v listopadu, náklady za stavební práce dosáhnou výše asi 3,3 milionu korun. Investorem je město. „Prostory připravíme tak, aby ve chvíli, kdy nebude potřeba mít už tolik míst pro děti předškolního věku, mohly začít sloužit školákům,“ prohlásil Adámek. Jednou z variant je, že v prostorách vznikne například družina.

V příštím roce pak vzniknou dvě nové třídy v samotné MŠ Slínová, a to v rámci rekonstrukce celého zařízení. Nabídnou 56 míst, do školky tak od září příštího roku bude moci chodit 112 dětí. Předpokládané náklady na rekonstrukci, kterou připravila radnice, jsou přibližně 24,5 milionu korun.

Problém s chybějícími místy v mateřských školách město intenzivně řeší. V loňském roce otevřelo čtyři nové třídy pro předškoláky, jednu z nich pro 24 dětí v zařízení zřizovaném Univerzitou Tomáše Bati, kde tak vzniklo odloučené pracoviště MŠ Dětská. Zásadním rozhodnutím bylo také vybudování nového zázemí pro MŠ Mladcová, ve školce se nacházejí dvě třídy pro celkem 50 dětí. K dispozici mají dvě hřiště, interiér je nově vybaven. Celkově šlo o investici za 16 a půl milionu korun.

Město Zlín má v současnosti 24 mateřských škol s kapacitou kolem 2258 míst.