Ve Zlínském kraji vzrostla nezaměstnanost na 9,2 procenta

ZLÍN - Ve Zlínském kraji v měsíci říjnu opět vzrostla míra nezaměstnanosti, a to na hodnotu 9,2 procenta. Ve čtvrtek řekla mluvčí Úřadu práce ČR, krajské pobočky ve Zlíně, Miriam Majdyšová.

Nezaměstnanost ve Zlínském kraji v říjnu vzrostla o 1,52 procenta, znamená to o 426 uchazečů o zaměstnání více než na konci září. Za poslední tři měsíce, tedy za srpen až říjen, přibylo v evidencích pracovišť úřadu práce ve Zlínském kraji 1091 uchazečů o zaměstnání, což představuje nárůst celkového počtu uchazečů o zaměstnání o čtyři procenta.

Na konci října dosahovala míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji hodnotu 9,2. Míra nezaměstnanosti v České republice je ke stejnému datu nižší, a to 8,5. Na nárůstu nezaměstnanosti ve Zlínském kraji v říjnu měli významný podíl uchazeči z okresu Vsetín, kde došlo k hromadnému propouštění u významného zaměstnavatele.

Ke konci října bylo na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR ve Zlínském kraji evidováno celkem 28 529 uchazečů o zaměstnání. Ve srovnání se stejným datem loňského roku je to o 1597 uchazečů o zaměstnání více. Počet evidovaných absolventů je ve srovnání s loňským rokem téměř shodný – 2409, tedy 8,4 procenta z celkového počtu uchazečů,“ poznamenala Majdyšová.

V průběhu měsíce října se na pracovištích úřadu práce ve Zlínském kraji nově zaevidovalo 2 991 uchazečů o zaměstnání a vyřazeno bylo 2 565.

Nezaměstnanost vzrostla ve třech okresech Zlínského kraje – v okrese Vsetín, Uherské Hradiště a Kroměříž. Nejvíce to však bylo v okrese Vsetín – o 4,78 procenta. Naopak pokles byl zaznamenán v okrese Zlín (o 0,7 procenta) a okres Zlín je také nadále okresem s nejnižší mírou nezaměstnanosti ve Zlínském kraji – 7,8. Kromě zlínského okresu všechny okresy Zlínského kraje vykazují míru nezaměstnanosti nad úrovní celorepublikového průměru. Nejvyšší nezaměstnanost je v okrese Kroměříž – 10,4.

Na konci října evidovala pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 1 684 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo tak připadá asi 17 uchazečů o zaměstnání. Nejčastěji nabízená volná pracovní místa jsou v profesích obchodní zástupci (110 míst), seřizovači a obsluha obráběcích strojů (91 míst), svářeči (79 míst), řidiči nákladních automobilů a tahačů (70 míst) a pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur (57 míst).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x