Při amatérské rallye u Uherského Brodu zabilo auto čtyři diváky, další lidé jsou zranění

LOPENÍK - Při amatérské rallye v okolí Uherského Brodu na Uherskohradišťsku vjel v sobotu odpoledne do diváků automobil jednoho ze závodníků. Na místě zůstaly čtyři mrtvé dívky, další tři lidé utrpěli středně těžká zranění.

Okolnosti havárie vyšetřujeme. Poslali jsme k neštěstí i krizový intervenční tým složený z psychologů,“ řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková s tím, že na místě tragédie vypukl bezprostředně po havárii chaos. Specialisté pak pomáhali lidem hrůzné okamžiky zvládnout.

Na místě havárie zemřela čtyři děvčata ve věku od sedmi do 20 let. Nejmladší oběť byla ročník 2005, další dvě se narodily v roce 1994, nejstarší v roce 1992. Další dva zraněné převezly sanitky do nemocnic ve Zlíně a Uherském Hradišti. „Poranění diváků jsou středně těžká, všichni zůstali při vědomí,“ řekl mluvčí krajské záchranky Petr Olšan.

Dívky stály na ulici před zahrádkami, kudy vedla trať rallye. „Auto vyjelo zpoza horizontu a na stometrovém úseku zachytilo přihlížející,“ popsala mechanismus nehody. Dodala, že zatím není zřejmé, zda udělal řidič závodního vozu jezdeckou chybu nebo zda se na autě objevila nenadálá technická závada.

Podle starosty Lopeníku Antonína Dulínka (NK) jsou osmnáctiletá a sedmiletá oběť dcerami jeho kolegyně, místní zastupitelky. Další dvě zesnulé byly jejich kamarádky. „Je to strašná tragédie, nemělo se to nikdy stát,“ sdělil zlomeným hlasem starosta.

Do diváků vjel vůz Mitsubishi Lancer EVO 9 s číslem 27 ze stáje SAS Zlín, který řídil Michael Bartoníček, jeho spolujezdcem byl bratr Josef.

Autogames RallyShow v Uherském Brodě je divácky velmi vyhledávaná akce na konci rallyové sezony. Letos se jel počtvrté. Volný podnik s centrem v podhůří Bílých Karpat organizuje parta kolem hlavního pořadatele Martina Bujáčka. Posádky při závodech zavítají také do nedalekých obcí Lopeník a Březová.

Kvůli tragické havárii svolal na příští týden mimořádné zasedání Autoklub České republiky. Mediální zástupce Federace automobilového sportu Josef Pátl informoval, že představitelé rallysportu na něm chtějí řešit pravidla bezpečnosti při volných podnicích, které nejsou součástí českého mistrovského šampionátu.

Podle statistiky se jedná o nejtragičtější závod v České republiky za poslední roky, zatím tři lidé, muž a dvě děti, zemřeli v roce 2009 při Valašské rally. Smrt čtyř dívek při dnešním automobilovém podniku smrtelnou bilanci změnila. Jen v letošním roce tak zemřelo při rally soutěžích sedm lidí.

Mapa


Zobrazit místo Při amatérské rallye u Uherského Brodu zabilo auto dva diváky, další lidé jsou zranění na větší mapě

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x