Policie nevyšetřuje smrt čtyř dívek při rallye v Lopeníku jako běžnou dopravní nehodu

LOPENÍK - Zlínští kriminalisté nevyšetřují sobotní tragédii, při které zabilo závodní auto v Lopeníku na Uherskohradišťsku čtyři mladé dívky, jako klasickou dopravní nehodu. Havárie se totiž odehrála na uzavřené trati v průběhu rallye, řekla v nedělí policejní mluvčí Jana Macalíková.

Policisté sice zjišťují příčinu nehody, zároveň ale nemůžeme brát v potaz překročení rychlostních limitů auta, které jelo po uzavřené trati rychlostní zkoušky. Prověřujeme, jestli se pochybení v rámci bezpečnostních předpisů nedopustil pořadatel závodu, popřípadě jestli dívky stály na místech určených pro diváky,“ upřesnila Macalíková.

Nehoda se stala v sobotu po druhé hodině odpoledne, tedy pár desítek minut po startu celé rallye. Závodní auto Mitsubishi Lancer EVO 9 s číslem 27, řízené Michaelem a Josefem Bartončíkovými ze stáje SAS Zlín při projíždění tratě u Lopeníku vyjelo mimo silnici. „Stalo se to za horizontem. Prozatím není jasné, jestli za to mohla technická závada, nebo jestli rychlou jízdu nezvládl řidič. Auto pokračovalo mimo vytyčenou trasu asi sto metrů. Čtyři dívky zabilo, další tři lidi zranilo. Zastavilo se až po nárazu do plotu u rodinného domku,“ zopakovala policejní mluvčí.

Zranění jsou podle záchranářů mimo ohrožení života, leží v nemocnicích v Uherském Hradišti a ve Zlíně. „Jejich poranění jsou středně těžká,“ sdělil mluvčí krajské záchranky Petr Olšan.

Pořadatel Autogames RallyShow v Uherském Brodě Martin Bujáček se k tragédii odmítl vyjádřit. V neděli řekl, že k neštěstí nic neřekne. „Nezlobte se, my už k tomu nemáme a nemůžeme nic říct,“ prohlásil. Dodal, že o neštěstí bude nadále oficiálně informovat Federace automobilového sportu.

Autoklub České republiky již kvůli tragické havárii svolal na příští týden mimořádné zasedání. Mediální zástupce Federace automobilového sportu Josef Pátl v neděli uvedl, že představitelé rallysportu na něm chtějí řešit pravidla bezpečnosti při volných podnicích, které nejsou součástí českého mistrovského šampionátu. „Mrzí nás každý, byť i sebeméně zraněný člověk. Natož tahle tragédie. Vrhá to špatný stín na celý rallyový sport“ řekl Pátl.

Autoklub České republiky však podle něj stojí až v druhé vlně případného posuzování míry zavinění tragédie, za policií. Podle informací která má Federace automobilového sportu k dispozici, stály dívky před zahrádkami svých domků, jen asi pět metrů od silnice, po které se podle Pátla řítila závodní auta až stopadesátikilometrovou rychlostí.

Podle statistiky se v Uherském Brodě odehrál v sobotu nejtragičtější automobilový závod v historii České republiky. Až dosud měla toto stigma Valašská rallye, při které v roce 2009 zahynuli tři lidé, muž a dvě děti. V celém Česku přitom letos zahynulo při rally soutěžích sedm lidí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x