Státní zástupce stáhl obvinění proti jednateli Likérky Drak. Na otravu metylalkoholem už zemřelo 33 lidí.

ZLÍN - V souvislosti s metanolovou kauzou stíhá policie celkem 45 osob, 12 obviněných je již ve vazbě. Metanolová kauza si již vyžádala 33 lidských životů, otrava metylalkoholem byla prokázána u 78 osob.

Státní zástupce Roman Kafka zastavil trestní stíhání majitele Likérky Drak Pavla Čanigy, kterého vinil z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Nebezpečný alkohol s obsahem dřevěného lihu nalezla policie ve zlínském skladě společnosti Verdana, výhradního distributora Likérky Drak. „Při zahájení trestního stíhání majitele likérky jsme neznali výpověď jednatele Verdany Roberta Sedlaříka, který byl na útěku,“ vysvětlil Kafka.

Právě výpovědi Sedlaříka a dalších zainteresovaných osob značně oslabily podezření, že je Čaniga do kauzy zapletený. „Téměř 12 tisíc lahví kontaminovaného alkoholu, který měl etiketu Likérky Drak, se vyrobilo bez vědomí majitele likérky,“ řekl státní zástupce.

Smrtící směs vznikla ve spojitosti s firmou Vapa Drink v Žeranovicích a poté se dostala do zlínského skladu Verdany, aniž by o tom Čaniga věděl. „Víme také, jakým způsobem se na alkohol s metanolem dostaly etikety likérky,“ dodal Kafka s tím, že podrobnosti nebude sdělovat. Opětovné stíhání Čanigy však Kafka nevyloučil. Počet obviněných také není konečný. „Může se zvýšit ještě o dalších 15 až 20 osob,“ řekl Kafka.

Mimo Sedlaříka zůstávají ve vazbě také bratři Březinovi z Kostelce u Zlína, kteří byli zatčeni 25. 10. 2012 při razii v hotelu Lázně Kostelec. Tři lidé jsou dosud obvinění z obecného ohrožení. Podle dostupných informací jsou to Rudolf Fian, Tomáš Křepela a Jiří Vacula. Další obvinění se většinou budou zpovídat z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Podle náměstka Krajského ředitelství PČR Zlín pro službu kriminální policie a vyšetřování Jindřicha Kučery kriminalisté sloučili 28 případů v rámci celé republiky jak ze Zlínského kraje, tak z Moravskoslezského, Karlovarského, Jihomoravského, Libereckého a prověřují i případy z Plzeňského, Jihočeského a Královéhradeckého kraje a Prahy.

Státní zástupce Roman Kafka zatím nedokázal odhadnout, kdy by se mohl konat soudní proces, zatím se ale přiklání spíše k tomu, že by mělo jít o jedno spojené soudní líčení. „Je to ale samozřejmě věc soudu,“ dodal.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x