Odsouzeného zlínského zastupitele Janečku by měla nahradit Věra Komínková

ZLÍN - Martin Janečka, kterého poslal Krajský soud v Brně na dva roky do vězení za podplácení, s největší pravděpodobností skončí v Zastupitelstvu města Zlína. Jak uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák, ve fuknci by ho měla nahradit Věra Komínková.

Podle primátora Zlína Miroslava Adámka (TOP 09/STAN) pravděpodobnost, že Janečka v zastupitelstvu skončí, hraničí s jistotou. Na zasedání 13. prosince bude zastupitelům předložen k hlasování návrh usnesení o zániku jeho mandátu. „Martin Janečka určitě v zastupitelstvu skončí, nepochybuji totiž o tom, že pro budou hlasovat nejenom zástupci koalice. Není přece možné, aby o záležitostech Zlína rozhodoval člověk odsouzený za korupci,“ prohlásil Miroslav Adámek.

Pokud se pro zánik mandátu Martina Janečky, zvoleného za ČSSD, vysloví nadpoloviční počet zastupitelů, měla by ho ve funkci nahradit Věra Komínková. Ta by také zastupovala sociální demokraty.

Návrh usnesení o zániku mandátu Martina Janečky bude předložen v souladu se zákonem o volbách do zastupitelstev obcí. Zákon stanoví, že mandát člena zastupitelstva obce zaniká, vysloví-li to příslušné zastupitelstvo, z důvodu pravomocného rozhodnutí soudu, kterým byl člen zastupitelstva odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody.

Pokud by mandát Martina Janečky neukončilo městské zastupitelstvo, mohl by tak v souladu se zákonem o volbách do zastupitelstev obcí učinit ředitel krajského úřadu.

Martin Janečka byl odsouzen za korupci v souvislosti s loňským případem, kdy byl právník jeho firmy Square Transaction Radek Dvořák zatčen ve chvíli, kdy předal úplatek insolvenčnímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi. Ten vymáhá po firmě, v které je Martin Janečka předsedou představenstva, dlužnou částku ve výši 30 milionů korun.

Janečkovi hrozil až šestiletý pobyt ve vězení. Od soudu odešel s trestem dvouletým, který si má odpykat ve věznici s ostrahou. Musí navíc zaplatit pokutu ve výši 400 tisíc korun. Proti rozsudku se nemůže odvolat, může však podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

V souvislosti s korupční kauzou firmy Square Transaction vyzval Martina Janečku primátor Miroslav Adámek dvakrát veřejně k odstoupení ze zastupitelstva. Janečka opustit zastupitelstvo vždy odmítl, kvůli aféře však pozastavil své členství v ČSSD.

Strany, které v současné době vedou zlínskou radnici, kritizují někdejšího náměstka primátorky Martina Janečku dlouhodobě. V listopadu loňského roku ho například koalice TOP 09/STAN vyzvala, aby veřejnosti zdůvodnil, jaký význam měly jeho služební cesty do zahraničí, například do Dubaje ve Spojených arabských emirátech, Číny nebo USA. Janečka žádné vysvětlení veřejnosti ani koalici neposkytnul.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x