Benefiční hokejové utkání mezi Zlínem a ruskou Jaroslavlí vyneslo jen na vstupném téměř milion

ZLÍN - Na charitativní účely půjde díky hokejovému utkání PSG Zlín – Lokomotiv Jaroslavl, kterým jeho aktéři i diváci minulý týden v pátek uctili památku hokejisty Karla Rachůnka, částka převyšující milion korun. Ve čtvrtek řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Jen ze vstupného totiž organizátoři, kterými jsou rodina Karla Rachůnka a město Zlín, získali 955 tisíc korun. Další peníze vzejdou z dražby dresů a dalších předmětů, významnou položkou budou také příjmy od sponzorů.

Na pomoc potřebným půjde veškerý výtěžek akce. Celkem 70 procent organizátoři nasměrují do Domova pro zdravotně postižené Velehrad–Salašská, zbytek bude rozdělen mezi několik organizací.

Seznam v tuto chvíli tvoříme. Jisté je, že na něm jsou například zlínští sledge hokejisté a Klub Íčko, který navštěvují zdravotně handicapovaní spoluobčané,“ sdělil primátor a prezident hokejového PSG Zlín Miroslav Adámek.

Šeky s konkrétními částkami budou zástupcům všech obdarovaných organizací předány během slavnostního setkání, které se zřejmě uskuteční v prostorách zlínského magistrátu.

Organizátoři nyní finišují s přípravami dražby, ve které dostanou fanoušci možnost koupit si na portálu www.sportovniaukce.cz dresy, ve kterých odehráli část utkání s Jaroslavlí zlínští hokejisté.

Nechali jsme vyrobit dvě sady. Jednu dostali samotní hokejisté, kteří je po zápase věnovali divákům na stadionu. Tu druhou, v níž odehráli první část utkání, vydražíme,“ prozradil Karel Rachůnek starší. Každý dres bude podepsán hráčem, který jej oblékl, cena začne na 1 990 korunách.

Do dražby půjde i dres podepsaný hokejovými hvězdami, které se objevily na ledě Zimního stadionu Luďka Čajky během úvodního ceremoniálu. „Jsou na něm podpisy třeba Jaromíra Jágra, Martina Havláta, Martina Straky, Romana Čechmánka nebo Tomáše Plekance,“ uvedl náměstek primátora Ondřej Běták, který se na organizaci celé akce podílí.

Tento dres se začne dražit od částky 9 990 korun.

V dražbě se objeví také plastika Obětem uznávané zlínské sochařky Otilie Demelové – Šuterové. Dílo vytvořila krátce po loňském leteckém neštěstí u Jaroslavle, během kterého přišli o život členové týmu Lokomotivu. Do dražby poskytla plastiku na přání primátora Miroslava Adámka, vyvolávací cenou bude částka 50 tisíc korun.

Posledním předmětem, který se v dražbě objeví, bude šála Lokomotivu Jaroslavl. „Dostal jsem ji v den utkání od představitelů klubu. Jsem přesvědčen o tom, že některému z fanoušků určitě udělá radost,“ nepochybuje Karel Rachůnek starší. Vyvolávací cena šály je 1 990 korun

Termín, kdy bude dražba zahájena, oznámí organizátoři v příštím týdnu, hned poté, co doladí poslední technické detaily spolupráce s portálem  www.sportovniaukce.cz. „Už nyní můžeme sdělit, že dražba potrvá tři týdny,“ dodal Ondřej Běták.

Utkání mezi PSG Zlín a Lokomotivem Jaroslavl doprovázela minulý pátek vynikající atmosféra. Největší podíl na jejím vytvoření měl fanklub Beranů, kterému se organizátoři akce rozhodli poděkovat. Před pátečním extraligovým zápasem se Spartou Praha jim společně s Ivanem Rachůnkem a kapitánem PSG Zlín Petrem Čajánkem předají čtyři dresy z utkání s Lokomotivem a také šály a puky vyrobené k této příležitosti.