Vsetínská nemocnice zůstane zachována včetně porodnice

VSETÍN - Omezení zdravotní péče ve Vsetínské nemocnici s největší pravděpodobností nehrozí. Oznámila mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

I přesto, že Vsetínská nemocnice zatím nemá podepsánu smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) na další období, omezení zdravotnické péče v tomto zařízení zřejmě nehrozí. Sama VZP totiž deklarovala, že se vsetínskou nemocnicí dlouhodobou smlouvu uzavře a o tomtéž její zástupci ujišťovali také ředitele nemocnice Martina Metelku. Zůstane tak zachována i porodnice, o jejíž nejisté budoucnosti se v minulých měsících hodně diskutovalo.

Podle informací Martina Metelky jej zástupci VZP ubezpečili, že nemocnice má pevnou pozici ve struktuře zdravotní péče ve zdejším regionu. A to včetně porodnice.

Oddělení gynekologie a porodnictví zůstane zachováno. Gynekologická a porodnická péče je ve Vsetíně na vysoké úrovni, rozšiřuje se spektrum gynekologických zákroků. Do porodnice přijíždějí stále častěji ženy z Rožnovska, Valašskokloboucka, Vizovicka, ale také z dalších regionů ČR i ze sousedního Slovenska,“ uvedl Metelka.

Podle něj jediným oddělením, o které Vsetínská nemocnice přijde, bude lůžkové infekční oddělení. „Zde bude péče zajištěna tak, jak je tomu v současné době. Nehospitalizujeme a nadále nebudeme hospitalizovat pacienty, u nichž charakter onemocnění vyžaduje povinnou izolaci na lůžkovém infekčním oddělení. V provozu je a zůstane infekční ambulance a v případě potřeby můžeme pacienty hospitalizovat na izolačních lůžkách v rámci spojeného lůžkového fondu interních oborů nebo na jiných lůžkových odděleních,“ vysvětlil ředitel nemocnice.

Lůžková infekce je k dispozici ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati. Optimalizován bude také počet lůžek na gynekologii a pediatrii, ale pouze v takovém rozsahu, aby pacienti tuto změnu nijak nepocítili.

Důležitá je struktura nasmlouvané péče, ne počet lůžek. Rozsah a struktura péče v rámci nemocnice zůstane stejná, jak je tomu v současné době,“ ubezpečil ředitel Metelka.

Absenci neurologického lůžkového oddělení nemocnice vyřešila tím, že neurologické pacienty hospitalizuje v rámci spojeného lůžkového fondu v prostorách pavilonu Čtyřlístek, v pokojích s vlastním sociálním zařízením. V hlavním chirurgickém pavilonu je pak rozšířený neurologický stacionář pro léčbu bolestivých stavů, o který je podle Metelky velký zájem.

Stejně jako ostatní krajská zdravotnická zařízení i Vsetínská nemocnice se potýká s finančními problémy. Nemocnice proto přijala stabilizační program, v jehož rámci hledá možné rezervy v provozních výdajích či optimalizaci počtu personálu v návaznosti na využití jednotlivých lůžek.

Nejedná se však o žádné plošné propouštění,“ upřesnil Metelka, podle něhož se ekonomickou situaci podařilo v letošním roce stabilizovat. „Zatím je však předčasné bilancovat, pokud neobdržíme vyúčtování z pojišťoven,“ uzavřel ředitel nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x