V Kroměříži bude zahájena stavba projektu Národního centra zahradní kultury

KROMĚŘÍŽ - Za přítomnosti ministryně kultury Aleny Hanákové bude v pondělí slavnostně zahájena stavba v rámci projektu Národního centra zahradní kultury v Kroměříži - Květná zahrada. Řekla Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Jedná se o nejdůležitější stavební etapu realizační části projektu. Slavnostní zahájení stavby začne v 10 hodin ve Studeném skleníku Květné zahrady v Kroměříži. Součástí programu je oficiální zahájení provozu nové budovy zahradnictví v Podzámecké zahradě spojené s prohlídkou novostavby. „Krátce před jedenáctou hodinou položíme základní kámen, pak se hosté přesunou do Podzámecké zahrady,“ upřesnila Šnajdarová.

Po slavnostním přestřižení pásky si budou moci hosté prohlédnout prostor zahradnického zázemí.

V únoru 2010 získal Národní památkový ústav v Kroměříži z Integrovaného operačního programu dotaci téměř 337 milionů korun na realizaci projektu Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži. Cílem projektu je vybudování multioborového centra, které se bude orientovat na vytváření odborných metodik pro obnovu a následnou péči o historické zahrady a parky v České republice.

Metodická činnost je však jen jednou z aktivit centra. Součástí projektu je i edukační činnost zaměřená jak na praktickou přípravu odborných pracovníků, tak na práci s nejširší laickou veřejností – to znamená komentované prohlídky zahrad, veřejné kurzy pro různé věkové kategorie od předškoláků až po seniory. Další součástí projektu je obnova vybraných částí Květné a Podzámecké zahrady. Plánovaný termín dokončení realizační fáze projektu je prosinec 2014.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x