Podnikatel z Uherskohradišťska se opakovaně snažil uplatit inspektory práce

BÍLOVICE - Až dvouleté vězení hrozí dvaatřicetiletému podnikateli z Uherskohradišťska, který se dvakrát pokusil uplatit inspektory práce. V úterý řekl policejní mluvčí Aleš Mergental.

Vše začalo letos v létě, když inspektoři práce přijeli do Bílovic a zjistili, že prodavačka v obchodě pracuje bez uzavřené smlouvy. Za pár týdnů byl podnikatel předvolán k projednání na pobočku do Zlína, kde po ukončení řízení vytáhl na stůl láhev koňaku a bonboniéru. „Úředníci okamžitě odmítli jakýkoliv úplatek a řekli mu, ať si vše vezme zpět, že takovým způsobem se rozhodně nemůže ovlivňovat spravedlivé projednávání. Podnikatel nechal láhev s bonbony ležet na stole a z kanceláře utekl,“ podotkl Mergental.

O pár týdnů později dostal podnikatel dopis o uložené pokutě čtvrt milionu korun za spáchání správního deliktu, kterého se nezákonným zaměstnáváním dopustil. „Podnikatel si nedal říct a vyrazil za inspektory práce znovu, nyní do Uherského Hradiště. Inspektory požádal o pomoc o zmírnění sankce a v průběhu jednání vytáhl z kapsy kalhot deset tisíc korun, které předložil na stůl a požádal inspektory o ovlivnění výsledku správního řízení,“ doplnil Mergental.

Oba inspektoři úplatek ihned odmítli a informovali ho o protiprávnosti takové snahy ovlivnit úřední jednání. Podnikatel na to nechtěl reagovat, a tak jej inspektoři znovu a důrazně vyzvali, ať si peníze vezme a kancelář opustí. Muž nakonec peníze sbalil zpět do kapsy a odešel.

Za trestný čin podplácení nyní muži hrozí až dva roky vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x