Nový rozpočet zlínského hejtmanství je navržen jako schodkový

ZLÍN - Zlínští krajští radní se seznámili s návrhem krajského rozpočtu pro příští rok, který je navržen jako schodkový. Ve středu sdělila mluvčí krajského úřadu Gabriela Dvorníková.

Rozpočet počítá s celkovými příjmy 7,981307 miliardy korun a výdaji 8,825984 miliardy korun. Rozdíl mezi příjmy a výdaji je kryt úvěry od Evropské investiční banky a návratnou finanční výpomocí ze státního rozpočtu.

V současné době zatím není znám definitivní závazný finanční vztah státního rozpočtu k rozpočtům krajů a obcí. Při přípravě rozpočtu Zlínského kraje na příští rok se tedy vychází jen z předpokládaných vlastních i dotačních příjmů. Po schválení státního rozpočtu bude následně krajský rozpočet upraven,“ podotkla Dvorníková.

Celkové příjmy jsou tvořeny vlastními příjmy kraje a dotacemi. Největší podíl vlastních příjmů představuje výnos ze sdílených daní (2,437870 miliardy korun). Návrh daňových příjmů pro příští rok předpokládá výběr daní o 26,705 miliony korun vyšší než upravený rozpočet v letošním roce, což představuje nárůst o 1,1 procenta. Z dotačních příjmů je zapojena dotace z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na přímé náklady na vzdělávání (4,455 miliardy korun), souhrnný dotační vztah na výkon přenesené působnost (73,554 milionu korun) a dotace v rámci programového fondu u schválených projektů. Ostatní dotace budou zapojovány během roku na základě vydaných rozhodnutí. Další příjmy krajského rozpočtu jsou navrženy dle znalostí jednotlivých odborů Krajského úřadu Zlínského kraje o možnostech jejich získání v jednotlivých resortech.

Návrh výdajů v celkové výši 8,825984 miliardy korun vychází z požadavků odborů Krajského úřadu Zlínského kraje. Největší objem výdajů představují finanční prostředky na provoz škol a školských zařízení, dále pak příspěvky na provoz jednotlivým příspěvkovým organizacím Zlínského kraje a rovněž výdaje na dopravní obslužnost. Oproti letošnímu roku jsou navržené výdaje sníženy.

U položek, kde dochází k navýšení, se jedná zejména o dlouhodobé záměry a projekty. Jde například o Informační strategie Zlínského kraje, 14I15 Baťův institut, transformace pobytových zařízení, Rozvoj e-Governmentu ve Zlínském kraji či Informační, vyrozumívací a varovný systém Zlínského kraje,“ doplnila Dvorníková. Zlínský kraj předpokládá investovat do svého majetku prostřednictvím odboru investic částku ve výši 386 milionů korun. Na realizaci investic v rámci projektů financovaných ze zdrojů EU je pak vyčleněna částka ve výši 991 milionů korun. Celkový objem investic se předpokládá ve výši 1,652 miliardy korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x