Zlínský kraj podpoří budoucí farmáře

ZLÍN - Zlínští krajští radní odsouhlasili rozšíření systému podpory řemesel v odborném školství o nový obor, a to zemědělec-farmář. Řekla mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Stipendia se žákům začnou vyplácet s účinností od 1. září příštího roku.

Systém podpory řemesel v odborném školství je ve Zlínském kraji aplikován od školního roku 2007 – 2008 a jsou s ním pozitivní zkušenosti. Zlínský kraj jej zavedl proto, aby motivoval absolventy základních škol k zájmu o učňovské specializace, kterých je na trhu práce nedostatek. V průběhu let se rozšiřoval o další požadované obory a zapojily se do něj školy krajské i soukromé. Kromě obnovení zájmu o dříve opomíjené učňovské obory se také zlepšila školní docházka, protože výplaty měsíčních stipendií jsou podmíněny aktivní účastí mládeže při vyučování.

Konkrétně Zlínský kraj finančně motivuje učně stavebních a strojírenských oborů, ale také skláře a řezníky-uzenáře. Vzhledem k tomu, že postupně narůstá poptávka po kvalifikovaných absolventech zemědělských oborů, rozhodli se radní Zlínského kraje do stipendijního systému podpory řemesel začlenit také specializaci zemědělec-farmář. „Pro příští rok kraj uvolní na tuto specializaci 24 tisíc korun, v roce 2016 to již bude, při plném náběhu všech ročníků, částka téměř 250 tisíc korun,“ dodala Dvorníková.

--> --> --> --> -->