Nádech, ponořit… a za 7 minut !!! vynořit

Jak by asi obstály hvězdy ledových arén, tenisových dvorců  a fotbalových pažitů na Zlin cupu 2012 ? S pravděpodobností hraničící s jistotou lze tvrdit, že by tentokrát skončily hluboko v poli poražených. Jde totiž o jedinečné závody v potápění na jeden nádech.

V konkurenci více než třiceti závodníků a závodnic z řady zemí, mimo jiné Polska, Slovenska, Německa, Řecka či Ruska, ale i Spojených států amerických se v Uherském Brodě vedlo nejlépe Polákům. Závodilo se ve dvou disciplinách, zjednodušeně řečeno potopení bez nádechu na výdrž (STA) a v celkové uplavané distanci bez ploutví (DNF), opět samozřejmě bez vynoření.

Výsledky laika udiví. Vítězný Polák Tadeuzs Malina vyhrál statiku časem 7 min 4 sekundy, nejlepší byl i v plavání, rozhodčí mu naměřili uplavaných 163 metrů, výkon hodný obdivu. Mezi ženami vládla jeho krajanka Emilia Bialaová, časem 4.03 a 111 uplavanými metry. Jediný „medailový“ stupeň pro české barvy uhájila třetím místem mezi ženami Vendula Strachotová.

Zlin cup 2012, který letos uzavíral v našem regionu sezónu freedivingu měl i zajímavé pozadí. Hlavní organizátorkou byla mistryně světa ve freedivingu Jarmila Slovenčíková. Čerstvá maminka si vedla na výbornou i v této roli. Také její výkony kulminující kolem roku 2008 vyvolávají při malém ohlédnutí obdiv. Bez nádechu se s ploutvemi ponořila do 86 metrové hloubky, bez ploutví pokořila hranici 52 metrů.

Mimochodem, jak dodává právě Jarmila Slovenčíková, nově padly dva ženské světové rekordy, Američanka Ashley Champanová se bez ploutví a nádechu ponořila do hloubky 67 metrů, Italka Boninová zaplavala v bazénu bez nádechu 163 metry.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x