Otrokovické rodiny s dětmi uspoří za svoz komunálního odpadu

OTROKOVICE - Slevy na poplatcích za komunální odpad pro rodiny s dětmi přináší v Otrokovicích nové znění obecně závazné vyhlášky o místních poplatcích, která vejde v platnost 1. ledna. Informovala mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Podle Krupkové jde o další krok radnice pro podporu mladých rodin.

Do června loňského roku obdrželi rodiče při narození dítěte příspěvek od radnice ve výši dva tisíce korun. Otrokovičtí radní tenkrát schválili nový systém podpory rodin s dětmi, kdy rodiče při narození dostali tisíc korun a dalších 1 440 korun mohli ušetřit na poplatcích za provoz systému komunálního odpadu, od kterého byly nově děti do tří let věku osvobozeny. Celkem tedy radnice poskytla rodičům narozeného dítěte do tří let věku 2 440 korun. Podle nové vyhlášky to bude od příštího roku ještě víc.

Zákonní zástupci dětí, které jsou již dnes do tří let věku osvobozeny od poplatku za provoz systému komunálního odpadu, budou mít sami úlevu od tohoto poplatku ve výši 50 procent. Podmínkou této úlevy je sdílení společné domácnosti s dítětem. Tímto podáme pomocnou ruku přibližně 150 dětem a jejich rodičům. Pokud s dítětem osvobozeným od poplatku bude žít ve společné domácnosti matka i otec, budou mít nárok na úlevu oba, pokud bude s dítětem žít pouze jeden z rodičů, pak bude úleva pouze pro něj,“ vysvětlil místostarosta Milan Plesar (Nový Impuls).

Při současné výši poplatku 480 korun za rok, který již několik let zůstává neměnný, mohou rodiny ušetřit dalších 480 korun ročně po dobu tří let v případě nároku na úlevu u obou rodičů. Narok na osvobození nebo úlevu od poplatku musí poplatníci sami ohlásit a prokázat správci poplatku, tedy Městskému úřadu Otrokovice.

Za provoz systému komunálního odpadu ušetří také lidé žijící v domovech pro seniory. Místo stávajících 20 procent bude úleva z poplatku 25 procent, celkem tedy 120 korun. Osvobozeni budou nově od poplatku také lidé, kteří se více než 300 dnů zdržovali mimo město z důvodu pobytu v nemocnici.

Nová vyhláška o místních poplatcích přináší změny také v oblasti poplatků za psy. Dosud se sazba poplatku snižovala o 70 procent lidem, kteří psa chovali v rodinném domě nebo mimo budovy. Nyní jsou poplatky nastaveny pevnou, nikoliv procentuální částkou.

Za jednoho psa umístěného venku tak fyzické a právnické osoby zaplatí 400 korun ročně a 600 korun ročně za druhého a každého dalšího psa. Pro majitele psů, kteří žijí pouze z invalidního, starobního, vdovského či vdoveckého důchodu nebo sirotčího důchodu činí nová sazba poplatku 80 korun ročně za prvního psa a 120 korun ročně za druhého a dalšího psa.

Stejný poplatek zaplatí také lidé čerpající mateřskou nebo rodičovskou dovolenou a obyvatelé města, kteří jsou v evidenci uchazečů o zaměstnání déle než rok a dávky v hmotné nouzi jsou jejich jediným příjmem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x