V krajské radě ubylo žen. V Nivnici pro změnu dominují

Evropská komise volá do roku 2020 po povinném 40 procentním zastoupení žen ve vedení nevýkonných orgánů firem. Ve státních firmách to má platit o dva roky dříve. Vzbudilo to zájem, rozpaky i podiv, nicméně zpráva zatím zapadla jako mnoho jiných. Proč se v tomto směru nerozhlédnout maličko jinak v našem kraji ...

Devítičlenná krajská rada měla v předešlém období šest mužů a tři ženy. Jenže povolební jednání přinesla hodně jiné skóre, v radě už nejsou Milena Kovaříková a Hana Příleská, v šatech a sukních chodí na jednání Rady Zlínského kraje jako jediná staronová radní pro oblast sociálních věcí Taťána Nersesjan: „Docela mne mrzí, že jsem zůstala sama, pokud je více žen, a to platí kdekoliv, je to vždycky lepší. To ženské vidění je trošku jiné a pokud zůstávám sama, pak musím věřit v empatii mých osmi kolegů a dobrou pracovní součinnost.“

Poněkud jiná situace je momentálně na obecním úřadě jedné z největších vesnic Zlínského kraje, bezmála tříapůltisícové Nivnici. Obci „vládnou“ dvě ženy, Vladimíra Kaislerová jako starostka a Marie Kománková jako místostarostka. Jinak na podatelně, matrice, v roli účetní i správkyně pozemků samé ženy. Ekonom František Oliva v totálním obležení žen. „Snad se necítí diskriminovaný, naopak, my si tu mužů velice vážíme, pana ekonoma stejně jako údržbářů,“ směje se paní starostka.

Ještě, že máme na kraji v roli úřednic spoustu děvčat,“ říká radní Nersesjan. „Nepopírám, že jsme s kolegyní Kovaříkovou rády v předešlém období hodnotily třeba sladěnost obleků kolegů s košilemi a kravatami, tohle teď bude složitější.

Ale daleko důležitější je samozřejmě vlastní práce. „Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá řadu legislativních úprav, vždycky se budu snažit sehnat prostředky pro potřebné, ale stěžejní jsou peníze od státu,“ dodává jediná žena v krajské radě.

Máme pěkně nabitý víkend, sobota setkání se seniory, v neděli začínáme vánoční výstavu, příští pátek představíme náš vánoční strom, mimochodem, loni jsme vyhráli v jeho výzdobě celorepublikovou soutěž,“ těší předadventní „frmol“ místostarostku Nivnice Marii Kománkovou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x