Pálenice: jdeme do finiše

"Jdeme do finiše," hlásí z pálenic východu Moravy. Slabší úroda švestek v roce 2012 letošní sezónu zkrátí, většinou budou páleničáři hotovi s moravskými tekutými poklady už na přelomu letošního a příštího roku.

My budeme mít otevřeno asi tak do 15.ledna, je možné, že se lidé ještě přihlásí, ale většina už má vypáleno,“ shrnuje kratší sezónu nestorka oboru, páleničářka z Březnice u Zlína Stanislava Chalupová. Zatímco na jaře bylo v pálenici ještě rušno, tentokrát zažije více klidu. „Loňská úroda byla skutečně enormní, tentokrát je to trochu jinak, ale lidé bez kořalky být nechtějí, hodně se teď ještě pálí jablka, švestek bylo skutečně podstatně méně.“

Sem k paní Chalupové jezdím s kvasem roky, vždycky jsem spokojen, samozřejmě tento rok je pro milovníky pravé trnkové opravdu trošku horší, ale co, zásoby ještě jsou z loňska. Letošní slivovice bude alespoň vzácnější,“ říká jeden z momentálně přítomných „paličůJiří Ondra.

Budeme mít otevřeno do konce roku, celkové je sezóna kratší, ale když jsem to teď sčítal, myslím, že můžeme být celkem spokojeni my i naši zákazníci,“ sumarizuje vrcholící čas pálení Jaroslav Buksa z pálenice v Pravčicích na Kroměřížsku. A přidává opravdovou raritu.

Letos jsme zrpracovali 70 litrů velmi vzácného kvasu z dřínu, tedy peckoviny, která je u nás hodně unikátní. Zákazník z Napajedel si odnášel 7 litrů jedinečné dřínovice, byla docela dobrá,“ přibližuje nevšednost Buksa.
Stanislava Chalupová se i v letošní méně „úrodné“ sezóně drží v létě vyřčeného slibu. „Svoji trnkovou dobrotu teprve budu pálit na závěr sezóny, velmi ráda bych za skvělé výkony odměnila třeba na Vánoce naše čtyři zlaté medailisty z Londýna. Jestli to bude Chalupovica anebo Špotákovica, Knápkovica, Svobodovica a dokonce Kulhavica, to se ještě uvidí,“ směje se sympatická dáma. Za desítky let vypálila tisíce litrů moravské pálenky, která je například v Praze mimořádně žádaným artiklem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x