Mařatická zvonička vyrostla do krásy

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Zvonička v uherskohradišťské části Mařatice se dočkala obnovy. Jak Zlin.cz informoval mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma, rekonstrukce stála 180 tisíc korun.

Město nechalo na zvoničce udělat novou fasádu a zrepasovat okna dveře. Na vnitřních i vnějších omítkách provedli pracovníci opravy spojené s ošetřením proti působení vlhkosti, na zvoničce je instalován nový bleskosvod, poškozená krytina je vyměněna a ošetřen je i samotný kříž.

„Náročné bylo ošetření vstupního portálku, protože omítka zde byla zvětralá a hrozila zničením nápisu a symbolu nad vstupem. Nakonec se podařilo všechny vrstvy zafixovat a vše zachovat v původním tvaru. K dalšímu ohrožení by vlivem zatékání docházet nemělo, protože byly vyměněny klempířské prvky,“ konstatoval místostarosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha (ODS). Ke zvoničce vede nově vydlážděný přístupový chodník a v interiéru je vymalováno, nainstalováno je nové podium pod zvonem a zvon má i nové lanko.

Hranolový objekt se stanovou stříškou vznikl někdy na přelomu 19. a 20. století. Dnes zvonička slouží jen sporadicky, kdy zde na přání pozůstalých zvoní umíráček. Objekt je ale důležitým prvkem historické zástavby horního konce mařatické návsi. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x