Tichá bitva jen to křupe. O pečivo je pořád zájem

"Vstávám ve čtyři, o tři čtvrtě na pět mi jede autobus, v půl šesté otevíráme. Další týden se sice vyspím, dělám na odpoledne, ale končím až kolem deváté večer." Slova jedné z přemnoha prodavaček pečiva ve Zlíně svědčí o tom, že dívky a ženy za pulty obchodů s křupavým zbožím to lehké nemají,  výplaty blížící se třeba celorepublikovému průměru zůstávají v bujných snech a růžových fantaziích.

Přesto, anebo také částečně proto, jsou prodejny pečiva možná nejvíce prosperujícím obchodním segmentem při pohledu do centra krajského města. Řada prodejen totiž mizí a výlohy mnoha domů v centru Zlína zůstávají řadu měsíců prázdné. Stejně tak se s existenčními problémy potýkají třeba hospodští. A konkurence v pečivu je tak našlapaná…

Jasný důkaz – sousedství ulic Školní a Štefánikova ve Zlíně. Centrum města, poblíž škol. „Jistě, na školáky je v pečivu spoleh,“ říká jeden z majitelů obchodů, bez nich je o prázdninách mnohem hůře.“

Na zhruba sto metrech hned čtyři prodejny. Všechny přitom jedou naplno, ve všech největší ruch v časnějších ranních hodinách, kdy lidé spěchají do práce a mladí do škol. Ale prázdno tu není nikdy, v poledne ani odpoledne.

„Lidé mají velký zájem o zlevněné zboží, od šesté ráno prodávám zpravidla bednu zboží, které se neprodalo den předtím, a to s padesátiprocentí slevou. Po tom se skutečně jenom zapráší,“ vysvětluje prodavačka, které nikdy nechybí úsměv a dobrá nálada. Velmi cenný artikl v lítém konkurenčím křupavém boji.

Mikrovlnka pomůže doladit ztracenou čerstvost. „Ráda tak ušetřím, jinak se mi zdá pečivo hodně drahé,“ říká starší paní, Jana, s tím, že bez dobrého rohlíku nebo koláče si  příjemné ráno už desítky let nedovede představit. „Ne takovou konkurenci si opravdu nedovedu vybavit  z minulých let. Je dobře, že odpadly fronty, když se někde vytvoří, zajdu pár kroků k sousedům.“

Obdivuhodný je sortiment zboží, v pekařství najdete stovky položek. Pekařství v kamenných obchodech přitom mají nesmírně zdatného soka ve velkých supermarketech, kde se zpravidla základní pečivo prodává levněji, nejmarkantnější je to u chleba a rohlíků.

„Právě tohle nás ale žene dál, jde o to dělat klasickou pekařinu, zboží, které chutná. Hlavně v případě chleba také takové, které díky kvalitnímu kvásku je i za pár dnů k jídlu,“ dodává majitel sítě obchodů s pečivem v celém kraji.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14542′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚572‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14542‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x