Podoba se nezapře: V Březnici žil potomek císaře pána

Prohlédnete-li se podobizny a podoby dvou mužů na velmi prachem zavátých dobových fotografiích, rádi se ponoříte do pátrání po Františku Strnadelovi. Pokrevním potomkovi císaře pána, dlouhých 68 let neomezeného pána velkého Rakousk-Uherska Franze Josefa. Jeho stopy vedou do Březnice u Zlína.

Císař měl čtyři vlastní děti, tři dívky a jednoho chlapce, ovšem pokud nelžou dobové historické prameny, možná spíše lidového ražení, měl také několik levobočků, tedy dětí, které kdysi více než půlstoletí naprosto nedotknutelný císař zplodil ve chvílích radovánek s dívkami, kterých zjista i před 150 lety běhalo po jeho středoevropské říši v kráse a mládí neskutečné množství.

František Strnadel, muž, který by Císaři pánu jako by z oka vypadl, se podle dochovaných pramenů vyučil ve Vídni kožešníkem, vzal si za ženu Annu Czepkovou, dceru vídeňského kožešníka. Jak připomíná starosta Březnice Josef Hutěčka, z místních dobových materiálů paní Marie Spáčilové vyplývá, že se na stáří vrátil do rodné obce. Tak se dokonce ještě podruhé oženil. Vlastní potomky, v nichž by kolovala „císařská“ krev ale neměl.

Měl ale za sebou velmi úspěšnou kariéru ve Vídni, tedy sídle Rakousko-uherské říše, vydělal spoustu peněz, stal se dodavatelem císařského dvora, šil nejvyšší šlechtě, důstojníkům a jejich rodinám,“ uvádí se v březnických pramenech sepsaných pamětníky.

Na stáří se pak uchýlil do rodné Březnice, měl k tomu více důvodů. Třeba vydatné léčivé prameny. Postavil si na tehdejší dobu honosnou vilu, která stojí ve vesnici i dnes. Mimo jiné tam měl i hvězdárnu.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14141′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚575‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14141‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x