Ve Valašských Kloboukách si dali sraz čerti, andělé i smrtky

VALAŠSKÉ KLOBOUKY –  Kolem 70 postav typických pro mikulášské družiny se v sobotu sejde ve Valašských Kloboukách, kde se koná tradiční Valašský mikulášský jarmek. Zlín.cz to uvedla mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Návštěvníci jarmeku budou mít příležitost obdivovat krásné masky čertů a dalších tradičních účastníků mikulášských průvodů z řady okolních dědin. Potěšit i poškádlit je přijdou čerti z Lačnova, Nedašova, Francovy Lhoty, Lidečka, Valašských Klobouk a po delší době znovu také ze Štítné nad Vláří,“ řekla předsedkyně občanského sdružení Valašský jarmek Pavlína Kolínková. Mikulášské družiny budou podle ní letos obzvlášť početné, mezi lidmi se bude po celý den pohybovat až 70 postav. Chybět nebudou andělé, laufři, smrtky, žid či františkán.

Každá mikulášská skupina nese své charakteristické rysy. Čerti z Nedašova by neudělali krok bez mladých jalovců z jejich jalovcové stráně, lačnovští jsou zase oděni do majestátných beraních kůží. Rohatí z Francovy Lhoty si vylepšují vzhled barevnými pentlemi a jako další typická postava s nimi chodívá i kůň. Čerti zpod Čertových skal, z Lidečka, se rádi zdobí ježovinou. Valašskokloboucké čerty poznají lidé podle typicky chundelatých kostýmů a čertiska ze Štítné mají tradiční masky vyřezávané ze dřeva. Chybět nebude ani svatý Mikuláš, který bude hodné děti podělovat drobnými dárečky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x