Jeho Veličenstvo vánoční stromek. Letos letí jedle

Bez kapra? Klidně. Bez honosných dárků? Ale ano. Ale bez jehličnatého stromku? To tedy ne, to by Vánoce nebyly Vánocemi. Vánoční strom je v hitparádě svátečních nepostradatelností jednoznačně na prvním místě. A letos u nás, aniž by to bylo v obecném povědomí, slaví nádherně kulaté dvousté narozeniny.

Na svém libeňském zámečku jej totiž vůbec poprvé pro své přátele v roce 1812 postavil ředitel pražského Stavovského divadla Jan Karel Liebich. A trvalo ještě pěkně dlouho, než se vánoční stromek stal v širokém pojetí symbolem štědrosti a hojnosti, tak, jak jej známe dnes. V chudších rodinách se ještě v době první světové války zdobily pouze větve, vánoční strom s výzdobou byl od poloviny 19. století výsadou movitějších rodin.

A jak se zdá, historie se může opakovat. Ne že by stromky z českých domácností zmizely, to ani náhodou, ale disproporce mezi cenami jsou daleko větší než třeba před patnácti lety.

Prodej už běží především u velkých nákupních center. „U nás je cenové rozpětí letos opravdu velké, za několik smrkových větví zaplatíte 45 korun, nejdražší třímetrovou jedli máme za 1790 korun,“ zasvěcuje ochotně prodavač ve Zlíně neznalé. Jinak za stovku nepořídíte žádný stromek, nejčastější jsou ceny pěkných smrků a borovic od pětistovky nahoru.

Letos ale letí jedle, od 700 korun výše. Víte, je to zajímavé, lidi se nejdříve podiví vysoké ceně a pak řeknou, že jsou Vánoce jedinkrát za rok a prostě si připlatí,“ říká mladý muž, který přesně tři týdny před Štědrým dnem rozhodně netrpěl návalem zákazníků.

Ale ano, lidé už stromky kupovali, o první adventním víkendu jsme měli docela hezké tržby, určitě se budou stupňovat,“ doufá.

Stromky lze samozřejmě sehnat i za cenu „pětiprstovou.“ Chce to znalost porostů, pilku, drzost a štěstí. Pokud to poslední chybí, může se pokuta za určitých okolností vyšplhat až na patnáct tisíc korun. A pozor, lesáci jsou bdělí, hlídky městské policie také.

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’13853′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’34‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚13853‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x